Talbina is een pap gemaakt van gerstemeel, gekookt in melk. Traditioneel wordt honing toegevoegd en een topping naar keuze, zoals een mix van noten. De naam komt van het Arabische woord laban dat melk betekent, vanwege de gelijkenis met melk, omdat het zacht en wit is.
Talbina – gerstepap als superfood
Ingrediënten
voor de lekkerste Talbina
Gebroken gerst: 1/2 mok
Melk: 1 liter *
Dadels: 10, fijngehakt **
Ghee: 1 el ***
Honing: 2 el ****
Kardemompoeder: ½ tl
Pistachenoten, amandelen en walnoten: grof of fijn gehakt
* je kunt ook niet-gezoete Amandelmelk of notenmelk gebruiken
** koop niet-ontpitte dadels van goede kwaliteit
*** ghee is geklaarde boter; in toko’s en supermarkten verkrijgbaar
**** koop bij voorkeur biologische honing in biowinkels of gezondheid-winkels als Holland&Barret, of gebruik een plantaardige variant zoals ahornsiroop of deze Flora Zoet van De Traay
Bereiding
Let op: behalve de langere kooktijd ook een nachtje weken/wellen…
Doe de gebroken gerst in een kom en was deze met water. Voeg water toe en laat een nacht weken, giet daarna het water af.
Doe de melk in een grote pan en breng aan de kook. Voeg de geweekte gerst toe, meng goed, dek af en kook op laag vuur gedurende 8-10 minuten.
Voeg de fijngehakte dadels toe, meng goed en kook op laag vuur gedurende 30-35 minuten of totdat de gerst zacht is.
Voeg kardemompoeder, honing, ghee, pistachenoten, amandelen en walnoten toe. Meng goed en kook nog eens 8-10 minuten.
Garneer met wat fijngehakte noten, druppel wat honing eroverheen en serveer warm.