De Indiase keuken: zo veel groenten, zo veel kruiden en specerijen – en je hebt er niet veel voor nodig. Nou ja, natuurlijk wel veel groenten en een goed gevulde la met kruiden en specerijen. Heb jij dat nou ook? Al die mysterieuze potjes met rijke kleuren, poeders, zaadjes, geuren… Ze roepen gewoon: eet mij, doe iets met mij! Ha, en ik zeg altijd dat ik kook zonder pakjes, zakjes en potjes. Maar dan heb ik het natuurlijk niet over mijn kruidenpotjes. Groenten, kruiden en specerijen bevatten alles wat we nodig hebben. Vlees, vis, zuivel, tarwe, mais, suiker zijn in vergelijking hiermee saai wat betreft de voedingswaarde en qua smaak zijn ze natuurlijk ook niet in de run voor de hoofdprijs.
Tandori aardappels met kruidenyoghurt
Ingrediënten
8 kleine aardappels of 2 zoete aardappels
beetje boter
zout
150 ml yoghurt
2 tl komijn
1 tl kerrie
1 tl koriander, gemalen
0.5 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder
3 teen knoflook
7 g gember, vers
2 el olie
1-2 el citroensap
1-2 tl zout
250 ml Griekse yoghurt
zout, peper
handje koriander, vers
0.5 ui
0.5 Spaanse peper
handje cranberry’s of rozijnen
evt. 2-3 el melk
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minuten
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook.
Schil de aardappels, halveer ze en snijd van elke aardappel aan de bolle kant een beetje af. Op deze manier blijven de aardappels straks gemakkelijker op de bakplaat staan. Kook de aardappels gedurende ca. 8 minuten halfgaar.
Maak de marinade in een ruime kom en voeg de afgegoten, nog warme aardappels toe. Laat tenminste 30 minuten marineren.
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en begin met het bereiden van de vulling.
Haal de aardappels uit de marinade en plaats ze met het snijvlak naar boven op een van bakpapier voorzien bakblik. Bak gedurende 20-25 minuten of totdat de marinade mooi om de aardappel heen sluit. Draai de aardappels om en plaats ze vervolgens evt. iets hoger in de oven. Bak nog eens zo’n 10 minuten totdat de aardappels helemaal gaar zijn en een soort korst hebben.
Smelt de boter in een kleine pan en bestrijk de aardappels hiermee. Zet de aardappels op een mooi bord en plaats op elke aardappel op het grote snijvlak een ruime eetlepel van het yoghurt mengsel.
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg. https://www.kok-aan-huis.com/