Van dadels, knoflook en olijfolie kun je een zoetpittige aïoli maken. Verslavend lekker om zo weg te eten met een mandje brood, maar ook heel goed te combineren met rauwe, anijzige venkel en knapperig geroosterde hazelnootjes. Een voorgerechtje dat precies doet wat het moet doen: alle zintuigen op scherp zetten voor wat er komen gaat.
De aioli kun je 1 of 2 dagen van tevoren maken. Het snijden van de overige ingrediënten en het roosteren van de hazelnoten kan een uurtje van tevoren.
Tartaar van venkel met dadel-aïoli
Ingrediënten
12 Medjoul-dadels, ontpit
1 teentje knoflook
2 tl dijonmosterd
olijfolie
sap van 1-2 citroenen
2-3 venkelknollen, in piepkleine blokjes (bewaar wat groen!)
75 g hazelnoten, geroosterd, middelgrof gehakt
grof zeezout
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minutenPureer 8 dadels, de knoflook, een snufje grof zeezout, de mosterd en 60 ml water glad in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg in een dun straaltje, al mixend, zoveel olijfolie toe als nodig is voor een mooie saus met de dikte van mayonaise. Proef en maak op smaak met wat citroensap en eventueel extra zout.
Snijd de achtergehouden dadels in heel kleine blokjes. Meng de venkel, hazelnoten en blokjes dadel en maak het mengsel op smaak met citroensap, 2 eetlepels olijfolie, zout en versgemalen peper.
Verdeel de tartaar over 8 kommetjes. Schep er een lepeltje dadelmayonaise op en garneer met venkelgroen.
Dit is een recept uit het boek Altijd feest van Janneke Vreugdenhil
Fotografie: Maarten Fleskens
Uitgeverij Podium, 2017