Tartelettes met zeekraal en geitenkaas

Wil je je gasten een geraffineerd voorgerecht voorzetten? Maak dan deze tartelettes. De romige geitenkaas past erg goed bij de verschillende smaken en texturen van venkel, zeekraal, druiven en pijnboompitten. Een verrassende, smakelijke combinatie.

Vegatopia – Het kookboek markeert het twintigjarig bestaan van de succesvolle website Vegatopia.com en staat boordevol inspirerende recepten zonder vlees en vis.

BEREIDINGSTIJD

< 90 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

125 g bloem + extra om te bestuiven
40 g ijskoude boter + extra om in te vetten
1 ei
peper
zout
130 g zachte geitenkaas
65 ml slagroom
150 g venkelknol
100 g zeekraal
16 pitloze rode druiven
2-3 el olijfolie
1.5 el pijnboompitten

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: meer dan 90 minuten

Meng alle ingrediënten voor de bakjes snel door elkaar tot een soepel deeg dat niet plakt aan je handen. Plakt het, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te droog, voeg dan een klein beetje koud water toe. Breng op smaak met peper en zout. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.

Vet de tartelettevormpjes licht in met boter.

Strooi wat bloem op een koel werkblad, leg hier de bol deeg op en rol deze uit tot 2-3 mm dikte. Bekleed er de tartelettevormpjes mee. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Laat de vormpjes met deeg in 20-30 minuten stevig worden in de koelkast, of zet ze een kwartiertje in de vriezer.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bedek het deeg met bakpapier en blindbakvulling en bak de vormpjes 10 minuten in de oven. Verwijder bakpapier en blindbakvulling en bak de vormpjes nog ca. 5 minuten, tot het deeg begint te bruinen.

Haal de vormpjes uit de oven, laat ze iets afkoelen en verwijder dan de deegbakjes uit hun vorm. Laat ze op een rooster volledig afkoelen.

Maak ondertussen de geitenkaascrème. Klop met een mixer de geitenkaas los. Giet de slagroom erbij en klop het kort tot een romig mengsel zonder korreltjes. Breng op smaak met peper en zout. Zet weg in de koelkast.

Snijd voor de ‘saladenestjes’ de venkel in dunne, smalle reepjes van 5-6 cm lang. Verwijder de houtige stukjes van de zeekraal en snijd lange stukken zeekraal doormidden. Halveer de druiven.

Verwarm in een koekenpan de olijfolie. Bak de venkelreepjes ca. 5 minuten op matig tot redelijk vuur. Ze mogen iets bruin worden. Voeg de zeekraal en de druiven toe. Roerbak dit enkele minuten tot alles goed warm is. Breng op smaak met peper en zo nodig zout.

Rooster ondertussen in een droge koekenpan op redelijk hoog vuur de pijnboompitten, tot ze iets gebruind zijn.

Haal de geitenkaascrème 15 minuten voor het serveren uit de koelkast. Vul de tartelettebakjes met de crème. Leg hier bovenop een ‘nestje’ van het warme of lauwe venkel-zeekraalmengsel. Verdeel tot slot de geroosterde pijnboompitten over de tartelettes.

Vegatopia – Het kookboek markeert het twintigjarig bestaan van de succesvolle website Vegatopia.com en staat boordevol inspirerende recepten zonder vlees en vis.

Naast originele gerechten, zoals pastinaak tarte tatin, bietenburger en wilde tiramisu, ook die je snelle en makkelijke gerechten zoals risotto met lentegroenten, zoete-aardappelcurry en avocado-komkommersoep met pecannoten en favoriete Vegatopiaklassiekers, zoals Indische maiskoekjes en een frambozentaart met lemoncurd en maanzaad.

Daarnaast bevat dit boek handige tips voor een vegetarische barbecue, afwisselende lunches, of een bezoek aan de toko. Van makkelijke maandag, vrijdag snackdag tot feestelijke zaterdag en zoete zondag: voor elke dag is er een Vegatopia-recept!

Bekijk ook deze recepten