TELO MET PULLED JACKFRUIT

Waan je in Suriname aan de waterkant met Jason’s vegan versie van Telo, een typisch Surinaams gerecht. Het wordt vaak bereid met uitgekookte en daarna gefrituurde stukken cassave, geserveerd met gezouten vis, sambal en pindasaus. Cassave is van oorsprong een Zuid-Amerikaanse savanneplant en vergelijkbaar met de aardappel. De wortelknol bevat veel vezels, calcium, mangaan, eiwitten, fosfor en vitamine C en heeft een hoge kaliumwaarde. Het is een echt powerfood.

BEREIDINGSTIJD

< 45 minuten

GESCHIKT VOOR

3 personen

Ingrediënten

1 blik jackfruit 550 g, uitgelekt
4 el koolzaadolie
1 rode ui, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 tomaat, fijngehakt
1 pepertje ‘madame jeanette’, fijngehakt, zonder pitjes
2 tl tomatenpuree
1 tl gemalen piment
1 tl suiker
1 el sojasaus
0.5 tl zout
0.5 tl zwarte peper
800 g cassave
0.5 el koolzaadolie

Deel dit recept

Bereiding

Jackfruit

1) Trek het jackfruit met een vork of met je handen uit elkaar. Knijp er met je handen zoveel mogelijk vocht uit.
2) Verwarm 3 eetlepels olie in een pan op middelhoog vuur en bak het jackfruit al omscheppend 6 minuten, tot het vocht is ingekookt en het jackfruit bruin wordt. Doe het jackfruit in een kom en zet apart.
3) Verwarm in dezelfde pan 1 eetlepel olie op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak al omscheppend 1 minuut. Voeg dan de knoflook, tomaat en madame-jeanette toe.

Bak 5 minuten en schep dan de tomatenpuree, piment en suiker erdoor. Bak al omscheppend 3 minuten.

Voeg het jackfruit toe en bak nog 2 minuten mee.

Cassave

4) Kook de cassave 15 minuten of tot je er makkelijk in kunt prikken met een vork. Giet af en laat 10 minuten staan, met het deksel van de pan. Als ze een beetje zijn afgekoeld snijd je ze in eetbare stukjes.
5) Verwarm de olie op middelhoog vuur in een diepe pan.
6) Frituur als de olie heet is (circa 170 C) de cassave 10 minuten of totdat deze goudbruin is.
7) Serveer de cassave met het jackfruit, wat fijngehakte koriander, chilipeper in ringetjes en maak het af met een schep hete pindasaus.

Enjoy!

UIT HET KOOKBOEK

Dit recept komt uit het boek “Vegan Soul Food” van Jason Tjon Affo.
Bestel het kookboek hier.

Bekijk ook deze recepten