Tijm-uientaart

BEREIDINGSTIJD

< 60 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

65 gram boter
100 gr bloem
snufje zout
1 a 2 tl ijskoud water
50 gr boter
750 gr (witte) uien
1 groot ei
2 grote eierdooiers
200 ml crème fraiche
2 tl mosterd
1 tl tijmblaadjes
peper en zout
60 gr rijpe kaas, geraspt

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 60 minuten

Maak eerst het deeg. Meng boter, bloem en zout in een keukenmachine of met de handmixer tot een mengsel dat op grof broodkruim lijkt. Meng er met koele handen het water door. Kneed het deeg licht, stop het in een plastic zak en leg het minstens een uur in de koelkast voor je het uitrolt.

Maak tussendoor de vulling. Smelt de boter in een grote, (hapjes)pan. Snijd de uien in zeer dunne plakjes. Doe de uien in de hete boter en laat ze tussen de 40 minuten en 1 uur op een laag vuur stoven tot ze goudgeel en zacht zijn. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet er een platte bakplaat in om die voor te verwarmen. Rol het deeg zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven oppervlak en bekleed daarmee een taartvorm van 20 cm doorsnee en 3 cm diep. Prik de bodem meerdere keren in met een vork.

Meng ei, de eierdooiers, crème fraîche, mosterd en tijmblaadjes. Roer er voorzichtig de goudgele uien door, bestrooi met peper en zout en schep het mengsel op het deeg. Strooi de geraspte kaas er op. Zet de taart 45 minuten in de oven of net zo lang tot de vulling goudkleurig is en stevig aanvoelt. Laat 10 minuten staan voor je de taart aansnijdt.

Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg: www.kok-aan-huis.com/

Bekijk ook deze recepten