Tikka masala met tofu, sperziebonen en cashewnoten

Heerlijke Tikka masala van tofu. Met sperziebonen en cashewnoten! Perfect voor een doordeweekse maaltijd! 🌱🍛

Masala is het overkoepelende woord voor vele soorten kruidenmengsels. In Nederland is de gele variant vooral bekend in de Surinaamse roti. Wij gebruiken vandaag de meer rode variant.Tikka is een term uit de Indiase keuken. Het verwijst naar stukjes gemarineerd vlees of gemarineerde vleesvervangers zoals tofu.

  • Eiwitten: 22 g
  • Vetten: 19 g
  • Koolhydraten: 67 g
  • Vezels: 9 g
  • Calorieën: 520 kcal

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

400 g tofu*, in blokjes
600 g sperziebonen, schoongemaakt en gehalveerd
grote tomaten, in blokjes
1 blik tomatenblokjes (400 g)
2 grote uien, fijngesneden
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 cm verse gember, geraspt
1 blik kokosmelk (400 ml)
3 el tikka masala currypasta
2 el olijfolie
100 g cashewnoten
2 el kwark (of een vegan vervanger zoals haveryoghurt*
2 el suiker
2 tl komijnpoeder
2 tl kurkumapoeder
1 tl chilipoeder (optioneel, naar smaak)
300 g basmatirijst

peper en eventueel zout naar smaak
verse koriander, voor garnering

Zeker weten dat er voor een product geen dieren zijn gedood? Kijk dan of het V-label gecertificeerd en dus vega(n) is. Koop bijvoorbeeld de tofu van Lidl en Aldi, of de merken Sofine  en ProLaTerre.  Kies voor de cashewnoten Johnny Cashew; die hebben de missie dat alle cashew wordt verwerkt in het land van herkomst en niet langer onnodig de aarde over wordt gesleept.

(*) zoals Vemondo (Lidl) Haveryoghurt vanb de Lidl.

 

Deel dit recept

Bekijk hier de andere recepten van deze week

Tip: Heb je cashewnoten over? Bewaar ze luchtdicht voor een knapperige topping bij salades of curry’s.

Tip: Rol de koriander die over is in, in een stukje keukenrol en bewaar in een glas water in de koelkast.

Bereiding

  • Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de uien en knoflook 2-3 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de
    geraspte gember, komijnpoeder, kurkumapoeder en chilipoeder toe. Bak 1 minuut mee om de smaken vrij te laten komen.
  • Voeg de tikka masala currypasta, suiker en tomatenblokjes toe. Roer goed door en bak 5 minuten, totdat de saus begint in te
    dikken. Voor een gladde saus, staaf je hem glad met een staafmixer.
  • Voeg de sperziebonen en kokosmelk toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 10-15 minuten zachtjes pruttelen tot de
    saus is ingedikt en de sperziebonen beetgaar zijn.
  • Voeg de tofu, verse tomaten, cashewnoten en kwark toe aan de saus. Roer goed door en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
    Breng op smaak met peper en voeg eventueel zout naar smaak toe.
  • Serveer de tikka masala met de gekookte basmatirijst. Garneer met verse koriander en eventueel extra cashewnoten.