TIROLER GRÖSTL MET PORTOBELLO-‘SPEKJES’ EN GEBAKKEN EI

Recept uit ‘De Vega Atlas’ door Isabel Boerdam.

Een favoriet op wintersport: Tiroler Gröstl! Voor wie het (nog) niet kent: deze Oostenrijkse klassieker is een lekker stevige maaltijd die het goed doet op de berg. Simpel en verwarmend, met gebakken aardappeltjes, een gebakken eitje en vegetarische spekjes gemaakt van portobello. Lekker gekruid met majoraan (ook wel marjolein, een kruid dat bekendstaat om de frisse en zoete smaak), komijnzaad en peterselie.

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

750 g vastkokende aardappels, in plakjes
¼ tl baking soda
2 rode uien, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
2 tl komijnpoeder
0.5 tl majoraan
15 g krulpeterselie, fijngesneden
4 eieren
roomboter
zonnebloemolie
zout en peper
6 portobello’s, in dunne reepjes
1.5 el sojasaus
1 el zonnebloemolie
2 tl ahornsiroop
1 tl gerookte paprikapoeder
een snufje saffraandraadjes

Deel dit recept

Bereiding

Klaar in: circa 30 mins

Doe voor de Tiroler Gröstl de aardappels in een kookpan met koud water, bakingsoda en een snuf zout. Breng het geheel aan de kook en laat de aardappelplakjes ongeveer 5 minuten koken totdat deze gaar zijn. Giet af en laat nastomen.
Verhit roomboter in een ruime koekenpan op middelhoge temperatuur en voeg wanneer de boter gesmolten is de aardappelplakjes toe. Bak de aardappelplakjes 10-12 minuten totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn geworden. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Marineer de portobello-‘spekjes’. Doe alle ingrediënten in een kom en meng door elkaar. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de portobello-‘spekjes’ met de marinade 8-10 minuten zonder te roeren totdat deze gaar zijn en knapperig beginnen te worden.
Voeg de portobello-‘spekjes’, rode uien, knoflook, het komijnpoeder en de majoraan toe aan de aardappels en bak het geheel 5-6 minuten tot het begint te geuren en de uien gaar zijn. Voeg als laatste ⅔ van de krulpeterselie toe en roer goed door elkaar.
Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak 4 spiegeleieren. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aardappels over de borden en leg op ieder bord een spiegelei. Garneer met de overgebleven krulpeterselie en serveer direct.

Bekijk ook deze recepten