Tofu met Zwarte Peper

“Dit is tofu zoals je het nog nooit geproefd hebt. Smaakvol en een heerlijke bite. Doordat je de tofu in kleine stukjes snijdt en bedekt met een laagje maizena, worden de stukjes tijdens het bakken lekker krokant aan de buitenkant.

Heb je eerder tofu geprobeerd klaar te maken en vond je het niks? Dan kan het zijn dat je tofu hebt gekocht die niet bij jouw smaak past. Er zijn namelijk veel verschillende soorten tofu allemaal variërend in textuur en ook tussen verschillende merken zit er veel variatie in kwaliteit. Daarnaast kan het de textuur verbeteren om de tofu goed droog te deppen of zelfs het vocht er uit te persen voor gebruik.

In de saus wordt gebruik gemaakt van zowel donkere als lichte sojasaus. De lichte sojasaus is de zoute saus die o.a. bij sushi geserveerd wordt. De donkere saus is echter een verder gefermenteerde saus die dikker is en minder zout. Je kan de donkere sojasaus weglaten en de helft extra lichte sojasaus gebruiken, dan is de saus iets minder vol van smaak, maar nog steeds super lekker.

Wat ik miste aan het recept waren groenten er bij, maar door de rijke smaak van de tofu hoef je daar niets speciaals mee uit te halen. Gekookte boontjes en taugé smaakten er goed bij.”

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

550g tofu
Maizena, genoeg om de tofu te bedekken
400g basmatirijst
Boter (vervang met olie voor vegan)
1 witte ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
‘Groot stuk’ verse gember, gesneden
2 el gebroken zwarte peperkorrels
2 el witte suiker
5 el lichte sojasaus
5 el donkere sojasaus
1 rode peper
4 lente uitjes
plantaardige olie

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minutenVoorbereiden
Als je tofu hebt in water, laat het dan uitlekken en druk met je handen voorzichtig het extra vocht eruit.
Snijd de tofu in blokjes van tussen 1 tot 2 cm. Bedek met de blokjes rondom met maizena.

Bakken
Doe wat olie in een wok. Roerbak de tofu hierin tot het goudbruin en knapperig is. Haal het uit de wok.

Rijst
Maak de rijst klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Saus
Maak de wok schoon en zet het op middelhoog vuur. Doe er een scheutje olie in. Voeg er 4 eetlepels boter (of meer olie) aan toe met de gesnipperde ui, 2 tenen fijngehakte knoflook en een groot stuk verse gember. Roerbak dit tot alles zacht is. Voeg er dan 2 eetlepels zwarte peperkorrels en 2 eetlepels witte suiker aan toe. Roer het goed door. Als de suiker is opgelost doe je er 5 eetlepels van elke soort sojasaus bij.

Combineren
Roer het allemaal door elkaar en doe de gehakte rode peper en 3 gehakte lente uitjes erbij. Roer en doe de tofu terug in de pan. Roer het door een smelt er nog 1 eetlepel boter door.

Proef de tofu: als het te zoet is doe er dan nog wat meer peper bij. Als het de peperig is, doe er dan nog wat meer suiker bij. Het gaat juist om die balans!

Haal de wok van het vuur.

Serveren
Serveer de tofu bovenop een bergje rijst, garneer met de rest van de lente-ui, extra rode peper en geniet ervan!

UIT HET KOOKBOEK

Het kookboek MOB Veggie staat vol met snelle, gezonde en betaalbare gerechten. Van salades tot ovenschotels, van pasta tot pannenkoeken. Een leuke gimmick is dat bij elk recept een muziek idee staat met een Spotify code die je kan scannen en waarbij je tijdens het koken al helemaal in de mood komt van het gerecht.

Als je het boek wilt kopen, let dan goed op de taal, want het engelstalige origineel heeft dezelfde titel. Koop het Nederlandse boek hier!

Dit recept is ook onderdeel van de VegaFeb Challenge!
Dit recept is door Ekomenu beschikbaar gesteld voor onze VegaFeb-challenge. 
 
Dit zijn alle recepten uit de VegaFeb challenge 2023
 

Bekijk ook deze recepten