Tofutaco’s met pico de galle

Dit heerlijke recept komt uit het kookboek Veggilaine van Ghislaine Voogd. Je kent haar waarschijnlijk van haar instagram account ‘Veggilaine’. Dat account staat vol met heerlijke vegetarische recepten. In het najaar van 2024 is dit (eerste) kookboek verschenen, 

“I love de Mexicaanse keuken en deze tofutaco’s waren een absolute hit op mijn Instagram. Ik denk dat het succes hiervan grotendeels zit in hoe lekker en verrassend deze tofu is. Heb je nog nooit tofu geraspt, dan raad ik je het aan eens te proberen. Je creëert hiermee een soort kleine mini sponsjes die alle smaken en marinades waar je deze mee mengt perfect opnemen. Je geeft geraspte tofu makkelijk een extra lekkere bite door deze voor je hem marineert even in de oven te roosteren. Probeer de smaken van de tofutaco, pico de gallo en zure room in één hap te krijgen voor de ultieme tofutaco-ervaring.”  Ghislaine Voogd

 

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

2-3 personen

Ingrediënten

Ingrediënten
375 g stevige tofu
4 el olijfolie + extra om te bestrijken
2 tenen knoflook
1 tl chilivlokken
2 el tomatenpuree
1 el lichte sojasaus
1 el ketjap manis
1 el ahornsiroop
100 ml water
1 el gerookte-paprikapoeder
8-10 kleine tarwe- of maistortilla’s
2 eetrijpe avocado’s, in plakjes

Voor de pico de gallo
3 trostomaten, in kleine blokjes
1 (rode) ui, gesnipperd sap van ½ limoen
10 takjes verse koriander, fijngesneden zout

Toppings
(vegan) zure room, limoenpartjes

 

Deel dit recept

Bekijk hier de andere recepten van deze week

Pico de gallo (Spaans voor: “hanensnavel”) is een saus uit de Mexicaanse keuken. Het is een mengsel van gesneden tomaten en ui. De saus wordt vaak op smaak gemaakt met jalapeñopeper of serranopeper en limoensap. Aan het gerecht komt anders dan de naam doet vermoeden, geen kip te pas. De ingrediënten hebben dezelfde kleuren als de Mexicaanse vlag.

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Dep de tofu goed droog met een stuk keukenpapier en rasp de tofu met een grove rasp. Verdeel de geraspte tofu over de bakplaat en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Rooster 20 minuten in de oven. Schep na 10 minuten om.

Verhit intussen 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook met de chilivlokken 2 minuten. Voeg de tomatenpuree, sojasaus, ketjap manis en ahornsiroop toe. Bak 1 minuut mee en voeg dan het water en het paprikapoeder toe. Bak nog 1 minuut mee en roer goed door. Voeg de geroosterde tofu erbij en bak nog 5 minuten.

Meng intussen alle ingrediënten voor de pico de gallo in een kom. Zet apart.

Schep de tofu uit de pan. Bestrijk de buitenkant van de tortilla’s met een beetje olijfolie. Draai de tortilla’s vervolgens om en schep 2 eetlepels van de gebakken tofu op de ene helft. Maak af met wat plakjes avocado en vouw de tortilla’s dubbel.

Gebruik dezelfde pan waar nog een beetje saus in zit voor het krokant bak – ken van de dubbelgevouwen tortilla’s, en bak de taco’s 2 minuten per kant.

Serveer de taco’s met de pico de gallo, zure room en limoenpartjes.

UIT HET KOOKBOEK

Verschijningsdatum: 17 september 2024
Auteur: Ghislaine Voogd

https://www.instagram.com/veggilaine/