Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de Thaise keuken, maar hij wordt wereldwijd in veel Chinese restaurants geserveerd. Deze heerlijke, voedzame soep is pittig en romig, met een rijke, zurige smaak van de tomaten en het limoensap.
Tom Yum
Ingrediënten
2 stengels citroengras
2 rode rawits of een andere pittige chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
3 teentjes knoflook, grofgehakt
1 el geraspte verse gemberwortel
1 el plantaardige olie, bijvoorbeeld arachide- of kokosolie
1.5 l groentebouillon
2-3 middelgrote tomaten, in blokjes
400 ml kokosmelk
5 limoenblaadjes (o.a. toko) of 1.5 el geraspte limoenschil
3 el lichte sojasaus
220 g stevige tofu, in blokjes
60 g champignons, in plakjes
60 ml limoensap
1.5 el demerarasuiker of ruwe rietsuiker
0.5 tl zout (of naar smaak)
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minutenVerwijder de bovenste blaadjes van het citroengras, kneus de hele stengel met de zijkant van je mes of een stamper zodat zo veel mogelijk van de smaak in de soep kan trekken en snijd de stengels in kwarten. Wrijf de rawits met de knoflook en de gember in een vijzel tot een pasta. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur en bak het citroengras en de chilipasta ongeveer 3 minuten, tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de groentebouillon, de tomaten, de kokosmelk, de limoenblaadjes en de lichte sojasaus toe, roer goed door en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 15 minuten met een deksel op de pan zachtjes koken. Voeg de tofu en de champignons toe aan de pan en laat nog 8 minuten koken. Voeg dan het limoensap en de suiker toe. Breng op smaak met zout en serveer.
In 'Chinese Takeaway Veggie' staan meer dan 70 recepten voor geurige soepen, voor-, hoofd- en bijgerechten, dumplings en sauzen, inclusief een vegan-optie bij een groot deel van de receptuur. Haal meer uit vleesvervangers als tofu en tempeh en maak eens knapperige tofu met bosuitjes en chilibonenpasta. Gebruik vlezige groenten als bloemkool en maak 'kung po bloemkool'.
Bestel het boek hier!