Tomatensalade met za’atar & sumac uit ‘Boustany’

Salatet za’atar w banadoura bil sumak

“Op de laatste dag van mijn bezoeken aan Jeruzalem ga ik meestal langs Bab al-Amoud (de Damascuspoort) om ingrediënten te kopen om mee terug te nemen naar Londen. Een daarvan is altijd verse za’atar, die ik van de falahat (dorpsvrouwen) koop die seizoensproducten langs de kant van de weg verkopen, vlak bij de markt in de Oude Stad.

Van verse za’atar, uien en sumak maak je een klassieke Palestijnse tomatensalade, een die in een paar omliggende landen ook wordt gemaakt. Met hun kenmerkende smaak zijn de fluwelige verse za’atarblaadjes de ster van het gerecht. Ze zijn aromatisch, met een geurig en aards aroma dat zowel kruidig als een tikje bloemig is, een beetje als de smaak van tijm en oregano, met een subtiele peperige ondertoon.

Het is de perfecte tomatensalade om in de zomer te eten, wanneer tomaten en kruiden op hun lekkerst zijn.  ~ Sami Tamimi

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten, < 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen
tomatensalade met zaatar en sumak is een vegan recept uit kookboek Boustany

Ingrediënten

3 grote rijpe tomaten, in partjes van ½ cm (400 g)
400 g cherrytomaatjes, doormidden gesneden
½ rode ui, fijngehakt (70 g)
15 g peterselie, fijngehakt
1 el. sumak, plus meer voor erover
3 el. olijfolie
½ tl. geraspte biologische citroenschil
2½ el. citroensap
1 el. granaatappelmelasse (* zie Tip)  
zout
15 g verse blaadjes za’atar of oregano, grof gehakt
40 g granaatappelpitjes

Deel dit recept

*  Je kunt granaatappelmelasse vervangen door balsamicoazijn, dadelstroop of een mengsel van honing of ahornsiroop met citroensap. Balsamicoazijn is een goede vervanger vanwege de zoetzure smaak, terwijl dadelstroop een vergelijkbare dikte heeft.
Voor een zoetere vervanging in je tomatensalade kun je honing of ahornsiroop gebruiken, eventueel aangevuld met een beetje citroensap om de zuurgraad te evenaren.

Bereiding

Doe de tomaten, rode ui, peterselie en sumak in een grote mengkom. Klop in een kleinere kom de olijfolie, geraspte citroenschil, het citroensap, de granaatappelmelasse en 1. theelepel zout.

Schenk de dressing over de salade, voeg de za’atar- of oreganoblaadjes toe en hussel. Schep de salade op een serveerschaal en strooi de granaatappelpitjes en nog wat sumak erover.

UIT HET KOOKBOEK Boustany is het eerste kookboek van Sami Tamimi, die samen met Ottolenghi diverse kookboeken schreef. Boustany geeft jou meer dan 100 vegetarische en vegan gerechten.
Boustany is het eerste kookboek van Sami Tamimi, die samen met Ottolenghi diverse kookboeken schreef. Boustany geeft jou meer dan 100 vegetarische en vegan gerechten.

In Boustany – Arabisch voor ‘mijn tuin’ – viert Sami Tamimi (co-auteur van de culinaire klassiekers Falastin, Jerusalem en Ottolenghi: Het Kookboek) de rijke smaken en tradities van de Palestijnse keuken met meer dan 100 inspirerende vegetarische en deels vegan recepten. Van eenvoudige groente- en graangerechten tot geurige linzenfatteh en hartige maaltijden zoals aubergine en kikkererwten in pittige citroensaus: dit zijn de gerechten waarmee Sami opgroeide, smaken die hij liefheeft en deelt in dit boek.
Lees hier bij Vers LeesVoer meer over Boustany.