Toscaanse kikkererwtenstoofschotel

Dit recept is onderdeel van de 7-daagse “Budget Challenge”(2024)
Meld je hier aan voor deze gratis challenge, en nodig vleeseters en flexitariërs in je familie, vrienden- en werkkring uit met je mee te doen…

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

3 personen

Ingrediënten

2 el olijf- of andere plantaardige bakolie
2 grote knoflooktenen, gesnipperd
1 ui, in plakjes
0.5 groentebouillonblokje
1 laurierblad
1 takje rozemarijn
1 tl chilivlokken of chilipoeder
0.25 tl nootmuskaat
1 grote bleekselderijstengel, fijngehakt
1 el balsamicoazijn
70 g snijbiet, fijngehakt
800 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
675 g tomatensaus (pot, blik of zelf maken)
1 el tomatenpuree
60 ml plantaardige room of crème fraiche
2 el edelgistvlokken of snippers van kaas met vegetarisch stremsel
zout, naar smaak
zwarte peper, naar smaak
verse peterselie
150 g zilvervliesrijst (50 g p.p.)

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minutenVerhit de olijfolie in een diepe pan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Voeg de knoflook, ui, het halve groentebouillonblokje, laurierblad, de rozemarijn, chilivlokken en nootmuskaat toe, als de olie heet is.
Roerbak dit alles totdat het zacht is en geur afgeeft.

Doe dan de bleekselderij erbij en laat deze 2 min meebakken. Blus af met de balsamicoazijn.

Voeg de snijbiet, kikkererwten, tomatensaus en -puree toe. Roer goed door, zet het vuur lager en laat het geheel
15-20 min. sudderen of totdat de groenten gaar zijn.
Voeg wat water toe, als de stoofschotel te droog wordt.

Voeg de room en edelgistvlokken / kaassnippers toe, en breng op smaak met zout en zwarte peper.

Garneer met verse peterselie.
Serveer met de zilvervliesrijst.

Budget Tips

Restjes over?
Bewaar het in de koelkast (max. 2 dagen) of vries het in (max.3 maanden)

Peterselie
De lekkerste en meest kwalitatieve peterselie kun je meestal vinden in Turkse/Marokkaanse winkels of biowinkels. In een Turkse/Marokkaanse winkel heb je vaak een grote bos voor relatief weinig geld.
Peterselie kun je thuis ook zelf kweken; in de tuin of op je balkon (of eventueel op de vensterbank in huis).
In sommige supermarkten kun je kruidenplantjes kopen in een pot en dan meteen gebruiken in de keuken.

Garen in de Ecostoof
Dit bespaart gas / elektriciteit: je bereidt het recept in een geschikte pan met 5 minuten kooktijd, stop dan de pan in de Ecostoof en wacht 35 minuutjes totdat alles gaar is.
Deze ‘omgekeerde theemuts’ heeft vele voordelen, zie hieronder voor meer info.

UIT HET KOOKBOEK

De Ecostoof is even een aanschaf, of een leuk cadeau om te ontvangen. maar daarna gebruik je voor een hele lange tijd minder gas/elektriciteit. 
Dit is de moderne versie van de ouderwetse hooikist, een bewezen kooktechniek waarmee je al jouw gerechten laat garen en zo energiekosten bespaart. Geschikt voor alle pannen en gerechten! 

Nu: 15% korting voor onze lezers, bezoekers, leden, abonnees & deelnemers aan de challenge.
Gebruik bij het afrekenen op ecostoof.nl de kortingscode 15lekkervega. Geldig voor alle uitvoeringen, tot 1 december 2024.

Plantaardig Italiaans eten? Dit boek bevat 60 recepten voor overheerlijke vegan gerechten, sommige modern, andere klassiek. Van tagliatelle met champignons en truffel tot witte bonensoep met rozemarijn, van risotto met asperges tot tiramisu: Luna Trapani verwent met overheerlijk Italiaans vegan food.

De Italiaans-Vlaamse chef, met haar eigen bar en restaurant in het historisch centrum van Antwerpen, ontwikkelt voortdurend nieuwe recepten met plantaardige ingrediënten. Zij laat in dit eerste boek aan de hand van door haar zelf gemaakte foto's zien dat Italiaanse veganista gerechten veel eenvoudiger te maken zijn dan de meesten denken. Want, zegt Luna, 'de Italiaanse keuken is sowieso al grotendeels gebaseerd op groenten'.

Bestel het boek hier.

  

Bekijk ook deze recepten