fbpx

Toscaanse kikkererwtenstoofschotel

Dit recept is onderdeel van de 7-daagse “Budget Challenge” (herfst 2024) en is gebaseerd op het recept uit ‘Veganista’ van chef Luna Trappani.
Meld je hier aan voor deze gratis challenge, en nodig vleeseters en flexitariërs in je familie, vrienden- en werkkring uit met je mee te doen.

Bespaar energie met de Ecostoof

De Ecostoof is even een aanschaf, of een leuk cadeau om te ontvangen. maar daarna gebruik je voor een hele lange tijd minder gas/elektriciteit.
Dit is de moderne versie van de ouderwetse hooikist, een bewezen kooktechniek waarmee je al jouw gerechten laat garen en zo energiekosten bespaart. Geschikt voor alle pannen en gerechten! Nu: 15% korting voor onze lezers, bezoekers, leden, abonnees & deelnemers aan de challenge.
Gebruik bij het afrekenen op ecostoof.nl de kortingscode 15lekkervega. Geldig voor alle uitvoeringen, tot 1 december 2024.

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

3 personen
toscaanse kikkerwtenstoof is een vegan recept uit het kookboek Veganista.

Ingrediënten

2 el koolzaadolie (1)
2 grote knoflooktenen, gesnipperd
1 ui, in plakjes
0.5 groentebouillonblokje (bijv. van Knorr)
1 laurierblad
1 takje rozemarijn
1 tl chilivlokken of chilipoeder
0.25 tl nootmuskaat
1 grote bleekselderijstengel, fijngehakt
1 el balsamicoazijn
70 g snijbiet, fijngehakt
800 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
675 g tomatensaus (pot, blik of zelf maken)
1 el tomatenpuree
60 ml plantaardige room of creme fraiche (2)
2 el edelgistvlokken of snippers van kaas met vegetarisch stremsel (3)
zout, naar smaak
zwarte peper, naar smaak
verse peterselie
150 g zilvervliesrijst (50 g p.p.)

Deel dit recept

Tips

(1) Koolzaadolie is rijk aan ALA omega-3 vetzuren. Liever olijfolie? Dan graag in een pure vorm en niet gemengd. Dan heb je de voordelen van de polyfenolen, palmitinezuur en het hoge gehalte vitamine-E.

(2) Plantaardige room van Alpro en BlueBand is verkrijgbaar in de supermarkt.
Gebruik je liever een vegan creme fraiche, dan is de Haver Fraiche van Vemondo (Lidl) een goede keuze hoewel veel minder vloeibaar.

(3) Gebruik je snippers kaas, zorg er dan voor dat het kaas is met vegetarisch of microbieel stremsel. Dat staat op het etiket. Kijk in de supermarkt naar de zakjes van Parrano. of naar “vegan geraspte kaas” van het huismerk van Lidl. Edelgistvlokken als alternatief is prijziger maar wel plantaardig, goed voor die hartige smaak en bevat ook eiwitten. Gebruik je liever snippers vegan kaas, dan mis je de eiwitten. En over smaak valt niet te twisten (maar gebeurt wel vaak).

 

Bereiding

Verhit de olijfolie in een diepe pan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Voeg de knoflook, ui, het halve groentebouillonblokje, laurierblad, de rozemarijn, chilivlokken en nootmuskaat toe, als de olie heet is.
Roerbak dit alles totdat het zacht is en geur afgeeft.

Doe dan de bleekselderij erbij en laat deze 2 min meebakken. Blus af met de balsamicoazijn.

Voeg de snijbiet, kikkererwten, tomatensaus en -puree toe. Roer goed door, zet het vuur lager en laat het geheel 15-20 min. sudderen of totdat de groenten gaar zijn. Voeg wat water toe, als de stoofschotel te droog wordt.

Voeg de room en edelgistvlokken / kaassnippers toe, en breng op smaak met zout en zwarte peper.

Garneer met verse peterselie. En serveer met de zilvervliesrijst.

UIT HET KOOKBOEK Veganista, het kookboek van Luna Trapani vol vegan versies van Italiaanse klassieke gerechten
Veganista, het kookboek van Luna Trapani vol vegan versies van Italiaanse klassieke gerechten

Plantaardig Italiaans eten?

Het kookboek Veganista bevat 60 recepten voor overheerlijke vegan gerechten, sommige modern, andere klassiek. Van tagliatelle met champignons en truffel tot witte bonensoep met rozemarijn, van risotto met asperges tot tiramisu: Luna Trapani verwent met overheerlijk Italiaans vegan food.

De Italiaans-Vlaamse chef, met haar eigen bar en restaurant in het historisch centrum van Antwerpen, ontwikkelt voortdurend nieuwe recepten met plantaardige ingrediënten. Zij laat in dit eerste boek aan de hand van door haar zelf gemaakte foto’s zien dat Italiaanse veganista gerechten veel eenvoudiger te maken zijn dan de meesten denken. Want, zegt Luna, ‘de Italiaanse keuken is sowieso al grotendeels gebaseerd op groenten’.

Bestel het boek hier.

 

Bekijk ook deze recepten