Uien uit de oven met sherry, pijnboompitten en bloemen

BEREIDINGSTIJD

< 90 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

2 kg gemengde uien (rode en gele ui, sjalotten)
100 ml extra vierge olijfolie
3 el sherryazijn
100 ml sherry
1 el honing
zout en versgemalen peper
40 g pijnboompitten, gehakt
1 handvol eetbare bloemen (hier geranium)
0.5 bosje verse munt

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minutenLeg de hele uien in een ovenschaal. Besprenkel ze met de helft van de olijfolie en bestrooi ze met zout. Bak de uien 40-45 minuten in een op 160 °C voorverwarmde oven tot ze helemaal zacht en zoet zijn. Doe de azijn, sherry en honing in een pan en laat tot de helft inkoken tot een stroperig mengsel. Neem van het vuur en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Voeg de rest van de olijfolie en de pijnboompitten toe en roer tot een dikke dressing. Neem de uien uit de oven en laat ze even afkoelen. Snijd de wortel van de uien en duw ze uit hun schil. Snijd de uien in kleinere stukken en leg ze op een schaal. Schep de dressing erover en garneer met bloemetjes en munt. Serveer de uien op zichzelf of als onderdeel van een uitgebreidere groene maaltijd.

UIT HET KOOKBOEK

Er is veel goeds te zeggen over de kleur groen. Uit onderzoek blijkt dat groen een rustgevende werking heeft – een groene omgeving is gunstig voor onze gezondheid en ons welzijn, en verlaagt het stressniveau. Dus relax en ga mee op een mooie en smakelijke reis door de groene wereld van de Deense chef Mikkel Karstad en fotograaf Anders Schønnemann.

De keuken van Karstad wordt gekenmerkt door eenvoud en smaak en is gebaseerd op de ingrediënten van het seizoen. Van risotto met courgette en munt tot aardperen in kokos met rode linzen en currypasta: de 70 recepten inspireren om groenten opnieuw te bekijken en anders te combineren. Uitgangspunt voor alle recepten uit Evergreen is dat iedere thuiskok de gerechten kan bereiden.

Bestel het boek hier!

Bekijk ook deze recepten