Uiensoep met tijmdeegdakje

Uien zijn een goede smaakmaker, maar ook een fijn en goedkoop hoofdingrediënt in bijvoorbeeld een soep of quiche. Uien kun je lang bewaren en daarom leent het zich goed om in bulk (grote hoeveelheden) en dus goedkoper in te kopen. Kortom, vul je voorraadkast en aan de slag.

BEREIDINGSTIJD

< 45 minuten

GESCHIKT VOOR

2 personen

Ingrediënten

koolzaadolie
500 gram uien (rode, witte, sjalot etc.)
2 teentjes knoflook
750 ml groentebouillon
2 plakjes deeg voor hartige taart
1 tl gedroogde tijm
2 el geraspte, plantaardige variant van Parmezaanse kaas (evt. vegetarische variant; zie Tip)
knapperig stokbrood

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 45 minutenBereidingstijd 35 minuten

Verwarm de oven voor op 210 graden.
Snijd alle uien in halve ringen.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem, en bak de uien op laag vuur tot ze mooi zacht zijn geworden.

Voeg de knoflook toe, bak 2 minuten mee en blus het geheel af met de groentebouillon.

Laat de soep 5 minuten pruttelen.

Haal twee plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat een paar minuten ontdooien.
Bestrooi met gedroogde tijm en de vega(n) Parmezaanse kaas.

Doe de uiensoep in ovenvaste soepkommen, maak de randen nat met water, dek af met het plakje bladerdeeg en druk de randen goed aan.

Zet 15 minuten in de oven, tot het bladerdeeg goudbruin gebakken is.

Serveer gelijk, en eet dit met het stokbrood en eventueel een salade erbij.

Gezondheidsweetje
In plaats van het ‘gewone’ diepvriesbladerdeeg is het beter hartige taart-deeg te gebruiken. Ziet er hetzelfde uit, werkt ook hetzelfde, maar de deegplakjes voor hartige taart bevatten maar liefst 15 keer minder van het slechte verzadigde vet.

Voedingsweetje
Sommige gerechten bevatten geen of onvoldoende eiwitcomponent (vleesalternatief). Dit recept is daar een voorbeeld van. Is dat erg? Nee hoor. We krijgen in Nederland meer dan genoeg eiwit binnen; vegetariërs die gevarieerd eten ook, dus een keertje wat minder kan geen kwaad. Je kunt het ook oplossen door als nagerecht een lekker kwarktoetje te maken, bijvoorbeeld beschuit besmeren met jam, daar de kwark overheen, en circa een half uur laten intrekken tot de beschuit zacht is.

Je kunt ook het stokbrood besmeren met een hoemoes van kikkererwten of een knoflook-zuivelspread (een vega-variant van 'boursin').

Bekijk ook deze recepten