Vega hete bliksem aardappelstamppot met appel en pastinaak

Hete bliksem is een aardappelstamppot met appel. Wij serveren dit winterse gerecht met vegan knakworst. Met dank aan Ekomenu voor het beschikbaar stellen van het recept.

Voedingswaarden per portie
Energie 760 kcal,  Koolhydraten 92g, Suiker 25g, Vet 27g waarvan verzadigd vet 3g, Eiwit 35g, Vezels 13g, Zout 1.5g

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

1200 g aardappels, zachtkokend
1000 g wortelpeterselie of pastinaak
2 st appel
4 st rode ui
300 g vega(n) knakworst *

Zelf toevoegen
8 tl kaneelpoeder
4 el bakolie **
2 g mosterd
snufje zout en peper

*  bijvoorbeeld de V-Label gecertificeerde vega Knaks van Unox
**  gebruik het gezondere koolzaadolie (stabieler bij hogere baktemperatuur en rijk aan vitamine E)

Deel dit recept

Dank aan Ekomenu voor het samenstellen van dit gerecht.

TIPS
Je kunt wat paneermeel of broodkruim over het gerecht strooien en in de oven plaatsen voor een krokant laagje.

Bereiding

  • Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Schil de aardappels en wortelpeterselie / pastinaak, snijd in stukken en kook in 15-20 minuten gaar.
  • Was (of schil) intussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd een paar appelschijven om het gerecht mee te garneren. Snijd de rest in kleine stukken en kook de appelstukken 10 minuten met de aardappels en wortelpeterselie / pastinaak mee.
  • Pel de ui en snijd in halve ringen. Verwarm olie in een bakpan en bak de ui op een middelhoog vuur lichtbruin. Snijd de vegan boeren knakworst in plakjes en bak met de ui mee.
  • Bak ook de appelschijven lichtbruin en zacht. Breng op smaak met kaneelpoeder.
  • Giet de aardappels, wortelpeterselie / pastinaak en appel af en stamp alles grof met een pureestamper en een beetje kookvocht. De hete bliksem mag zacht en smeuïg zijn. Proef en breng op smaak met mosterd, zout en peper. Serveer de hete bliksem met de ui en vegan knakworstjes. Leg de gebakken appelschijven er bovenop.