Vega lasagne met een verhaal. “Deze lasagne is echt een hit in onze familie. Onder meer vanwege mijn zelfgemaakte basissaus. Deze sugo gebruik ik niet alleen voor de lasagne, maar ook voor mijn pasta puttanesca en hij is ideaal als saus op een pizza. Ik heb hem leren maken in een kookschool in Sorrento. Daar draaide ik een week mee in de keuken waarbij we kookten voor zo’n dertig andere gasten. De chef daar heeft me ontzettend veel geleerd. In die keuken leerde ik de liefste vrouw uit Napels kennen, met haar maakte ik voor het eerst deze saus. Maak hem in de zomer ook eens met witte wijn. En zorg dat je meteen een heleboel saus maakt om in te vriezen, want hij komt altijd van pas.” ~ Helen Hissink, over het recept uit hun ‘Kookboek met familierecepten van The Mayo Sisters’
Vega Lasagne Verdure die makkelijk te veganizen is
Ingrediënten
olie om in te bakken
3 courgettes in plakken van 0.5 cm dik
3 aubergines in plakken van 0.5 cm dik
1 liter sugo di pomodoro (tomatensaus; zie hieronder)
8 bollen mozzarella à 125 g, in plakken van 0.5 cm dik (1)
300 g Parmezaanse kaas (2)
2 el gedroogde oregano
5 takjes basilicum (alleen de blaadjes)
400 g lasagnevellen
evt. aluminiumfolie
Voor de sugo:
olijfolie
5 teentjes knoflook fijngehakt
2 el tomatenpuree
1 rode peper fijngehakt
2 takjes oregano (alleen de blaadjes)
5 blikken gepelde tomaten à 400 g
2 geroosterde rode paprika’s (pot, uitgelekt en fijngehakt)
0.5 el zout en versgemalen zwarte peper
100 ml rode wijn (3)
Tips voor deze vega lasagne verdure
(1) Let op: de meeste mozzarella is niet geschikt voor vegetariër. Als goed alternatief kan je deze biologische, V-Label gecertificeerde, vegan variant gebruiken, Mozzavella. Of deze.
(2) Let op: de meeste Parmezaan is niet geschikt want gestremd met behulp van dierlijk enzym uit slachtvet.
Als goedkoper en sneller alternatief gebruik je een zakje (vega) kaas van Grozette of Parrano, Verkrijgbaar in rasp, vlokken en snippers en V-Label gecertificeerd.
Of gebruik deze vegan kaas rasp met een meer Goudse Kaas-smaak, van de Lidl.
(3) Bier en wijn wordt vaak geklaard (gezuiverd) met dierlijk materiaal gemaakt van slachtafval. Steeds meer bier en wijn worden geklaard met bijvoorbeeld bentoniet, een soort klei, en daardoor geschikt voor vegetariers en veganisten. Bij wijnen, ook uit de supermarkt, zie je steeds vaker het V-Label keurmerk op het etiket. Da’s dus makkelijk kiezen.
Heb je toch geen zin om dit recept te maken, of niet 4 uur de tijd?
Bij de Aldi ligt in de koeling deze kant-en-klare, V-Label gecertificeerde, plantaardige lasagne op je te wachten 😉
Kaas is een heuse vega instinker. Lees hier waarom.
Zet je tanden hier maar ‘s in en kom alles te weten over ‘Kaas & Stremsel’.
Bereiding
1) Verhit voor de sugo een scheut olijfolie in een grote pan en fruit er de knoflook, de tomatenpuree, de rode peper en de oregano op laag vuur ca. 5 minuten in.
Voeg de tomaten, de paprika en het zout toe en roer goed door. Giet de wijn erbij, breng aan de kook en laat de saus minstens 30 minuten zachtjes inkoken.
Pureer het geheel met een staafmixer glad en laat nog eens ca. 2 uur inkoken, zonder deksel, op een zeer laag vuur tot de saus lekker is ingedikt. Let op, de saus moet alleen heel zachtjes pruttelen!
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel meer zout. Voor dit recept heb je ongeveer de helft van de saus nodig. Vries de overige saus in diepvriesbakjes in, dat is handig voor later.
2) Verhit wat olie in een koekenpan en bak er de courgette en de aubergine in porties in tot ze bruin beginnen te worden maar nog een beetje stevig zijn.
Laat de gebakken groenten uitlekken op keukenpapier en afkoelen.
3) Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Pak een flinke ovenschaal. Vet de ovenschaal in met olijfolie en bedek de bodem met een laagje lasagnevellen. Schenk met een soeplepel een laagje sugo over de pastavellen en verdeel deze over de bodem. Bedek de saus met een laagje gebakken groenten en een laagje mozzarella. Strooi er flink wat ‘parmezaan’, wat blaadjes basilicum en wat gedroogde oregano over.
Herhaal alle lagen nog 2-3 keer tot de ovenschaal bijna helemaal gevuld s en de ingrediënten op zijn. Eindig met een laag mozzarella, geraspte ‘parmezaan’, basilicum en gedroogde oregano.
4) Doe de schaal met de vega lasagne, onafgedekt in de oven en bak het geheel in ca. 30 minuten af. Let tussentijds op dat de bovenkant niet verbrandt en dek de schaal eventueel af met aluminiumfolie.
Eet smakelijk!
Dit recept komt uit het familierecepten-kookboek van Helen en Martine Hissink, ook bekend als The Mayo Sisters. Naast een verwijzing naar hun familieband is dat hun merknaam voor het assortiment vegan mayonaise en culidressings die verkrijgbaar zijn in supermarkten als ook online (Crisp, Picnic).
Over dit recept zegt Helen:“Deze lasagne is echt een hit in onze familie. Onder meer vanwege mijn zelfgemaakte basissaus. Deze sugo gebruik ik niet alleen voor de lasagne, maar ook voor mijn pasta puttanesca en hij is ideaal als saus op een pizza. Ik heb hem leren maken in een kookschool in Sorrento. Daar draaide ik een week mee in de keuken waarbij we kookten voor zo’n dertig andere gasten. De chef daar heeft me ontzettend veel geleerd. In die keuken leerde ik de liefste vrouw uit Napels kennen, met haar maakte ik voor het eerst deze saus. Maak hem in de zomer ook eens met witte wijn. En zorg dat je meteen een heleboel saus maakt om in te vriezen, want hij komt altijd van pas.”