Vega recept met boerenkool is al jaren populair in de koudere maanden. Het ziet er eenvoudig uit, maar het is voedzaam, gezond, snel te maken én lekker.
Vega recept met Boerenkool met Quinoa, Tofu en gekarameliseerde Walnoten
Ingrediënten
1 grote zak boerenkool (ca. 500 gr)
1 zakje (3 kleuren-) quinoa
1 pakje tofu (1)
Voor de marinade:
sojasaus (2)
ketjap (3)
knoflook(poeder)
kerriepoeder
paprikapoeder
zout en peper
agave- of ahornsiroop; of honing (4)
walnoten
Tips voor dit vega recept met boerenkool
(1) V-Label gecertificeerde tofu is verkrijgbaar bij Lidl, Odin en Ekoplaza.
(2) Kikkoman Sojasaus is V-Label gecertificeerd
(3) Conimex Ketjap Manis is V-Label gecertificeerd
(4) Liever een plantaardig zoetje? Kies dan voor agave- of het duurdere ahornsiroop.
Bereiding
Kook de boerenkool en quinoa volgens de verpakking. Voeg een scheutje ketjap toe aan de kokende boerenkool.
Snijd de uitgelekte tofu in plakken en leg deze in een marinade. Gebruik geen olie of vette bestanddelen in de marinade! Met de marinade kun je natuurlijk eindeloos variëren. (Gebruik eens rijstazijn, citroensap, gyroskruiden, Indiase kruiden enz.) Het is leuk de tofu in een grilpan te bakken, maar dat hoeft niet perse.
Bak de tofu eerst op middelhoog vuur, met een spatel kun je er nog wat allerlaatste vocht uitdrukken. En op het laatst nog even op wat hoger vuur.
Walnoten karameliseren: kan in de oven op 200 graden, maar het meest ideaal is de grillstand. Leg de noten op een bakpapier en druppel er wat agave/ahornsiroop (of honing) overheen. Meng dit even goed door elkaar. Blijf erbij, want het gaat heel snel op grillstand! Rooster de noten, zodra het heerlijk ruikt, weet je dat ze klaar zijn.
Meng de boerenkool en quinoa door elkaar. Voeg eventueel nog wat ketjap toe. Leg de tofu erop en strooi de walnoten erover. En klaar is je vega recept met boerenkool!