Bereidingstijd: circa 15 mins
HOE BEREID JE BANANENBLOESEM?
De bananenbloesem wordt in Thailand geschild en in parten ingeblikt. Als je het blik opent, doet het je misschien een beetje denken aan artisjok. Als je met bananenbloesem gaat koken, haal je de stukken voorzichtig uit het blik en spoel ze in een vergiet goed af met koud water en laat vervolgens uitlekken. Daarna kun je de bananenbloesem marineren of kruiden. Het vruchtvlees zelf is neutraal van smaak, neemt net als jackfruit gemakkelijk smaken op en kan daarom op heel veel verschillende manieren worden gebruikt als culinair alternatief voor vis. De meest bekende toepassing is fish & chips waarbij de langwerpige gemarineerde stukken bloesem ondergedompeld worden in een bloembeslag (tempura) en gefrituurd.
BEREIDINGSWIJZE
Meng de bloem met de dille en voeg wat zout toe.
Roer de sojasaus door de losgeklopte eieren tot alles goed is gemengd.
Giet het bloemmengsel, het eimengsel en de het paneermeel in drie verschillende kommen.
Wentel alle stukken bananenbloesem eerst door het bloemmengsel.
Vervolgens haal je ze een voor een met een vork door de losgeklopte eieren.
Tenslotte druk je ze aan alle kanten voorzichtig in het paneermeel.
Bak de vissticks in een koekenpan met olie op middelmatig vuur om en om tot ze goudbruin zijn.
Laat de stukjes uitlekken op een stukje keukenpapier en breng op smaak met zout.
Serveer bijvoorbeeld met aardappeltjes uit de oven, worteltjes en doperwtjes en een ravigotesaus.
Tip: Houd voor dit recept de stukken bananenbloesem uit het blik zo heel mogelijk. De kleine stukjes die je overhoudt (zoals de stampertjes) kun je gebruiken in de makreelsalade of toevoegen aan een Thaise curry.