fbpx

Vegan bibimbap

Vegan bibimmap. Bibimbap is een zeer populair (Zuid-)Koreaans gerecht dat bestaat uit rijst met verschillende groenten. Bibimbap (비빔밥) betekent “Gemixte rijst”) en wordt in Korea vaak met ei en/of vlees gegeten. Maar Bibimbap is goed en eenvoudig te veganizen, zonder verlies aan smaak en bite.

Dit recept voor vegan bibimbap is zowel voedzaam, kleurrijk als vol van smaak.

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen
Authentiek recept voor een vegan bibimbap

Ingrediënten

Vegan bibimbap

300 gram Koreaanse rijst. Bij de toko meestal te koop in grotere zakken. In de supermarkt komt Japanse “sushirijst” het dichtste in de buurt van Koreaanse rijst. Dit is een kleinere, iets dikkere soort rijst, en plakt iets meer.

Voor de groenten:

  • 1 wortel, julienne gesneden
  • 1 courgette, in plakjes van een halve cm dik en dan in vieren gesneden
  • 400 gram spinazie
  • 125 gram taugé
  • 8 shiitake paddenstoelen, in plakjes gesneden
  • 1 ui middel-groot in reepjes gesneden
  • 200 gram vegan rulgehakt
  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 eetlepels gochujang (Koreaanse chilipasta, bij supermarkten te koop)
  • 1 eetlepel sesamolie per persoon
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes per persoon (optioneel)
  • zout en peper naar smaak

Deel dit recept

Bij een vegan bibimbap hoort soju, de originele Koreaanse rijstwijn

Vegan bibimmap met Soju

Waan je helemaal in Korea en complementeer je Bibimbap met een klein glaasje soju (Koreaanse rijstwijn) naast je vegan bibimbap.

Bereiding

Vegan bibimbap maken doe je zo

Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
Houd de rijst warm terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt.

Bereid alle groente 1 voor 1 volgens onderstaande aanwijzingen, en houd de groenten vervolgens apart.

Spinazie: Doe de spinazie samen met wat knoflook en een beetje zonnebloemolie in een pan, voeg wat zout toe en kook totdat deze iets zacht is, maar niet papperig. Knijp overtollig vocht eruit en breng op smaak met een beetje sesamolie en zout.

Taugé: Blancheer de taugé ongeveer 1 minuut en spoel direct weer af met koud water. Laat goed uitlekken en breng op smaak met een beetje sesamolie en zout.

Wortel en courgette: Verhit een beetje olie in een koekenpan en roerbak de wortel en courgette apart van elkaar met wat knoflook tot ze zacht zijn. Breng op smaak met een beetje zout en peper.

Ui: Bak de ui met een beetje zout in de koekenpan totdat ze lichtbruin zijn, maar nog niet helemaal slap. Beng op smaak met wat zout

Shiitake paddenstoelen: Verhit een beetje zonnebloemolie in de pan en bak de shiitake paddenstoelen samen met de rest van de fijngehakte knoflook. Voeg een klein scheutje sojasaus toe en bak tot ze goudbruin zijn.

Gehakt: Bak het vegan gehakt in een koekenpan tot het gaar is en voeg op het laatste moment 2 teentjes fijngesneden knoflook en 2 eetlepels sojasaus toe.

 

Vegan bibimbap samenstellen

Verdeel de gekookte rijst over 4 grote kommen. Voeg een beetje sesamolie toe.
Rangschik de gebakken en bereide groenten netjes boven op de rijst in afzonderlijke secties rondom. Zorg dat groentes met dezelfde kleur niet naast elkaar liggen. Het vegan gehakt positioneer je in het midden.

Vegan bibimbap serveren

Serveer de bibimbap in de kommen met de gochujang in een apart bakje.

Hoe eet je bibimbap?

Meng alle ingrediënten inclusief een hoeveelheid gochujang naar smaak, goed door elkaar met stokjes. Neem hier rustig de tijd voor. Eten doe je vervolgens met een lepel.

 

Eet smakelijk!  잘 먹겠습니다

Deze vegan bibimbap is super lekker, kleurrijk en vol van smaak! De combinatie van knapperige groenten, warme rijst en de pittige gochujang is heerlijk gebalanceerd. En het leukste? Je kunt het helemaal aanpassen naar eigen smaak met alle groentes die je lekker vindt. Zeker voor herhaling vatbaar!  ~ Review van een vegetariër

Gebruik de filteropties hier voor meer vega(n) Aziatische recepten.

Bekijk ook deze recepten