BEREIDINGSWIJZE
SPIJS
Rasp een citroen, gebruik de helft van de rasp voor dit recept. Hak 150 gram amandelen fijn in de keukenmachine tot amandelmeel. Voeg de citroenrasp, 80 gram suiker en 75 gram aquafaba toe. Meng alle ingrediënten goed met elkaar, kneed tot een stevig geheel. Verpak de spijs in een stuk vershoudfolie. Bij voldoende tijd laat je de spijs – liefst in een dag of twee – op smaak komen in de koelkast.
VULLING
Wel 150 gram rozijnen 15 minuten in heet water. Laat goed uitlekken en dep droog met een keukendoek. Hak 75 gram amandelen grof, voeg bij de rozijnen.
BROOD
Zeef 500 gram bloem boven de mengkom. Voeg een mespunt zout, 7 gram instant gist, 30 gram kristalsuiker, een mespuntje koekkruiden, 300 milliliter havermelk en 25 milliliter zonnebloemolie toe. Kneed handmatig tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met een keukendoek 1 uur rijzen op een warme, droge plek. Meng de gehakte amandelen en rozijnen door het deeg. Bestrooi de aanrecht met wat bloem en rol het gerezen deeg uit tot een plak. Leg de amandelspijs in het midden en rol het deeg er helemaal overheen. Druk de naden goed aan en leg met de dichtgemaakte kant aan de onderkant op het bakpapier op de bakplaat. Zorg dat de rozijnen goed verdeeld aan de binnenkant van het deeg zitten. Rozijnen aan de buitenkant kunnen snel verbranden. Dek af met een keukendoek en laat 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het brood in 40 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster. Verwijder eventueel zwartgekleurde rozijnen van de buitenkant. Smelt ondertussen 20 gram boter, bestrijk de kersstol met de gesmolten boter. Bestrooi met poedersuiker.
VARIATIE
Maak een krentenbrood door het spijs en het poedersuiker achterwege te laten.
Voeg gedroogd fruit zoals cranberry’s aan het deeg toe.
LEKKER MET
Een flinke lik plantaardige opvolger van boter over de plakjes heen gesmeerd!