VEGAN KERSTSTOL

Recept uit ‘365 dagen vegan‘ door Karin Rietmeijer.

Rond de feestdagen zijn er online en bij sommige supermarkten heerlijke kant-en-klare kerststollen te vinden. Een eigengemaakt krentenbrood met spijs blijft toch ook erg leuk om (samen) te bakken. Als je de spijs een paar dagen van te voren maakt kunnen de smaken goed intrekken en word je kerstbrood nog lekkerder

Heb je weinig tijd?

-Gebruik een kant-en-klaar vegan spijs.

-Gebruik een kant-en-klare vegan broodmix.

-Gebruik een kant-en-klaar amandelmeel (gemaakt van blanke amandelen).

BEREIDINGSTIJD

90+ minuten >

GESCHIKT VOOR

12 personen

Ingrediënten

1 citroen
300 ml ongezoete haver-/amandeldrank
25 ml zonnebloemolie
500 g bloem + extra om het aanrechtblad mee te bestrooien
225 g blanke amandelen
150 g rozijnen
110 g kristalsuiker
75 g aquafaba (kikkererwtenvocht opgevangen van kikkererwten uit blik)
20 g plantaardige opvolger van boter op kamertemperatuur, ongezouten
7 g droge gist
mespuntje koekkruiden
mespunt zout
poedersuiker om het brood mee te bestrooien

Deel dit recept

Bereiding

BEREIDINGSWIJZE

SPIJS

Rasp een citroen, gebruik de helft van de rasp voor dit recept. Hak 150 gram amandelen fijn in de keukenmachine tot amandelmeel. Voeg de citroenrasp, 80 gram suiker en 75 gram aquafaba toe. Meng alle ingrediënten goed met elkaar, kneed tot een stevig geheel. Verpak de spijs in een stuk vershoudfolie. Bij voldoende tijd laat je de spijs – liefst in een dag of twee – op smaak komen in de koelkast.

VULLING

Wel 150 gram rozijnen 15 minuten in heet water. Laat goed uitlekken en dep droog met een keukendoek. Hak 75 gram amandelen grof, voeg bij de rozijnen.

BROOD

Zeef 500 gram bloem boven de mengkom. Voeg een mespunt zout, 7 gram instant gist, 30 gram kristalsuiker, een mespuntje koekkruiden, 300 milliliter havermelk en 25 milliliter zonnebloemolie toe. Kneed handmatig tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met een keukendoek 1 uur rijzen op een warme, droge plek. Meng de gehakte amandelen en rozijnen door het deeg. Bestrooi de aanrecht met wat bloem en rol het gerezen deeg uit tot een plak. Leg de amandelspijs in het midden en rol het deeg er helemaal overheen. Druk de naden goed aan en leg met de dichtgemaakte kant aan de onderkant op het bakpapier op de bakplaat. Zorg dat de rozijnen goed verdeeld aan de binnenkant van het deeg zitten. Rozijnen aan de buitenkant kunnen snel verbranden. Dek af met een keukendoek en laat 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het brood in 40 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster. Verwijder eventueel zwartgekleurde rozijnen van de buitenkant. Smelt ondertussen 20 gram boter, bestrijk de kersstol met de gesmolten boter. Bestrooi met poedersuiker.

VARIATIE

Maak een krentenbrood door het spijs en het poedersuiker achterwege te laten.
Voeg gedroogd fruit zoals cranberry’s aan het deeg toe.

LEKKER MET

Een flinke lik plantaardige opvolger van boter over de plakjes heen gesmeerd!

Bekijk ook deze recepten

Niets gevonden.