Vegan Party: Hapjes met gerookte ‘zalm’ & ‘roomkaas’, kappertjes en dille van Gaz Oakley

uit het kookboek ‘Vegan Party‘, van Gaz Oakley.

De kerstedities van supermarktbladen zoals de Allerhande staan bol van de kerstrecepten met vooral veel met vis en vlees. Wij inspireren je op onze website graag voor een lekkere vegetarische of vegan Kerst! Dit recept is een prachtige vegan variant op het voorgerecht/hapje ‘Tompouce van avocadomousse en gerookte zalm’ op pag. 24 van de Kerst-Allerhande (eind 2022). Fijne vegan Kerst en vega feestdagen!

Nori is het geheim van dit perfecte partyhapje. De wortel wordt 24 uur gemarineerd zodat alle rooksmaken volledig worden opgenomen.

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen
recept voor vegan hapjes uit Vegan Party van Gaz Oakley

Ingrediënten

440 ml groentebouillon
1 eetl. misopasta
3 eetl. gerookte-paprikapoeder
1 groot vel nori
2 eetl. ahornsiroop
2 eetl. gerookt zeezout (of gewoon zeezout)
sap van 1 citroen
5 grote winterwortels, geschild
125 g rauwe cashewnoten
2 eetl. citroensap
1 snufje zeezout en witte peper
1 eetl. edelgist
110 ml gefilterd water
6 sneetjes geroosterd roggebrood (of glutenvrij brood),
in stukjes gesneden plakjes citroen
3 eetl. kappertjes
1 handje verse dille

Deel dit recept

Serveren: besmeer de stukjes geroosterd brood royaal met de ‘roomkaas’, leg de uitgelekte gerookte ‘zalm’ erop en verdeel de citroen, kappertjes en dille erover.

Bereiding

Breng alle ingrediënten voor de ‘zalm’ behalve de winterwortels in een middelgrote pan aan de kook. Zet het vuur laag en laat het mengsel 10 minuten trekken.

Schil ondertussen met een dunschiller lange linten van de winterwortels. Leg ze in een grote hittebestendige kom.

Schenk de hete bouillon door een zeef rechtstreeks over de wortellinten. Hierdoor zullen ze een klein beetje gaar worden. Wacht tot alles is afgekoeld en dek de kom af met plasticfolie of verdeel het mengsel over gesteriliseerde potten. Zet het minstens een dag (tot maximaal zeven dagen) in de koelkast. De bouillon dient als marinade.

Week de cashewnoten 15 minuten in kokend water. Giet het water af en doe de noten met de overige ‘roomkaas’-ingrediënten in een blender. Maal alles op de intervalstand glad en gebruik de room meteen of bewaar hem 3-4 dagen in de koelkast.

 

UIT HET KOOKBOEK Vegan tiramisu uit Vegan Party is een plantaardig recept voor Kerst, verjaardag en andere gelegenheden
Vegan tiramisu uit Vegan Party is een plantaardig recept voor Kerst, verjaardag en andere gelegenheden

Vegan Party van Gaz Oakley

is hét niet te missen kookboek voor de feestdagen! Met Vegan party geeft Gaz fantastische alternatieven voor de traditionele feestgerechten die we allemaal kennen. Gaz is een expert op het gebied van gedurfde smaken en structuren, wat spectaculaire hoogstandjes en ongelooflijk lekker eten oplevert voor alle feestgelegenheden. Bestel het kookboek hier.