Vegan Pasta alla Puttanesca met vegan rul gehakt

In mijn zoektocht naar de perfecte balans tussen traditionele Italiaanse smaken en een moderne, plantaardige twist, stuitte ik op een verrassend ingrediënt: Ta’im. Een traditionele vissaus uit de Noordzee. Pasta alla puttanesca staat bekend om zijn gewaagde, krachtige smaken. De traditionele versie gebruikt ansjovis voor de zoute diepte, maar mijn versie? Die vertrouwt op de magie van een veganistische vissaus die gemaakt is van zeewier en andere plantaardige ingrediënten.

Deze saus, rijk aan umami, vormt de ruggengraat van mijn gerecht en geeft het die onmiskenbare zeezoutkarakter zonder ook maar één vis uit de zee te hoeven halen. Terwijl de saus suddert en de aroma’s zich vermengen, transformeert mijn keuken in een zwoel Italiaans kustdorpje. De geur alleen al brengt een stukje Italië in huis.

Terwijl de pasta al dente kookt, kan ik niet anders dan me even in Italië wanen.

~ Sylvia Fransen

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

  • 150 gr spaghetti
  • 200 gr vegan rul gehakt (1)
  • 25 gr plantaardige roomboter
  • 3 el vegan vissaus, bijv. V-Label gecertificeerde van Ta’im
  • 2 kleine uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 3 gedroogde tomaten, in reepjes gesneden
  • 400 gr gepelde tomaten (blik)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 15-20 st zwarte olijven zonder pit, gehalveerd
  • 2 el kappertjes, uitgelekt
  • 1 st aubergine
  • handjevol verse basilicumblaadjes
  • chilivlokken (als je van beetje pit houdt)
  • stuk (stok)brood

Voor de aubergine bij de Vegan Pasta alla Puttanesca

  • 3 el bloem
  • 1,5 el maïzena
  • ½ tl bakpoeder
  • snufje zout

(1)
Dit vegan rul gehakt van MyVay is bij ALDI verkrijgbaar.

Deel dit recept

Probeer ook ‘s dit vega recept

Romige Orzo met Vega Kipstukjes en Pesto,
dat onderdeel is van de Budget Challenge i.s.m. ALDI

Bereiding

Bereid de spaghetti al dente (beetgaar) volgens de instructies op de verpakking en houd warm.
Verhit de plantaardige boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak lichtbruin.
Voeg de knoflook en gedroogde tomaat toe en bak deze kort mee.
Blus af met de vegan vissaus en witte wijn, en laat het mengsel een paar minuten sudderen.

Voeg de geplette tomaten, oregano en tijm toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 20 minuten sudderen, of tot de saus iets ingedikt is.
Roer de olijven en kappertjes door de saus.

Snij de aubergine in 6 gelijke delen en bestrooi deze met zeezout. Meng de ingrediënten hierboven vermeld. Haal de aubergine erdoorheen en bak krokant in een koekenpan.
Voeg de gebakken aubergine toe aan de saus.
Garneer met basilicum en serveer met chilivlokken en (stok)brood.

Smakelijk eten!

Duurzamer en gezonder leven

Ook dat hoeft bij supermarkt ALDI niet veel te kosten. Iedere dag maken medewerkers samen met de toeleveranciers weer stappen en wordt de supermarktketen steeds een beetje duurzamer. Producten van eigen bodem, eerlijke handel, meer en meer Beter Leven producten en steeds minder plastic verpakkingen: zo wordt ALDI steeds duurzamer.

ALDI is de uitvinder van discount en staat bekend om de “hoge kwaliteit voor een lage prijs”. Ook werkt de keten dagelijks aan een betere toekomst voor natuur en maatschappij. De supermarktketen is er namelijk van overtuigd dat de inspanningen van vandaag leiden tot een betere wereld van morgen.

Ook betaalbaar en toegankelijk

Zij zetten zich in om verantwoorde en gezondere voeding voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken. Dit zie je bijvoorbeeld terug aan de verschillende duurzaamheidskeurmerken op producten. Als discounter houdt de supermarkt ook van efficiëntie: duurzamer omgaan met grondstoffen. Daarom wordt er hard gewerkt aan het terugdringen van voedselverspilling, het verduurzamen van verpakkingen en het hergebruiken van reststromen.

Waarom vegetarisch en plantaardig?

Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof én bouwstof. Zowel dieren als planten kunnen bronnen van eiwit zijn in onze voeding. Vlees en zuivel bevatten bijvoorbeeld dierlijke eiwitten, noten en peulvruchten bevatten plantaardige eiwitten.

Nederlanders kiezen steeds vaker voor een vegetarisch of plantaardig alternatief voor vlees en zuivel. Dat is beter voor klimaat, mens én dier. De productie van dierlijke eiwitten zorgt voor een aanzienlijk hogere klimaatbelasting dan de productie van plantaardige eiwitten. Dat komt omdat er veel land, water en voer voor nodig is. Alleen de productie van vlees is al goed voor 40% van de klimaatbelasting van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Ook adviseert het Voedingscentrum om vlees vaker af te wisselen met alternatieven zoals peulvruchten, noten of vleesvervangers.

Eiwitten kunnen we ook heel goed binnenkrijgen door meer plantaardig te eten. Daarom heeft de Nederlandse overheid een verdeling van 50% plantaardig en 50% dierlijk in 2030 als doel gesteld. Dit houdt in dat uiterlijk in 2030 de gemiddelde Nederlander minstens 50 procent van de eiwitconsumptie haalt uit plantaardige eiwitbronnen en maximaal 50 procent uit dierlijke bronnen. In 2022 was deze verdeling, volgens onderzoek van het RIVM, nog 42% plantaardig en 58% dierlijk.

Lees hier verder over het beleid van ALDI, de aanpak en resultaten.