VEGAN POMPOEN-ZOETE AARDAPPELBURGERS MET GEFRITUURDE UIENRINGEN

Recept door Karin Rietmeijer, auteur van ‘365 dagen vegan‘ en van het nieuwe ‘Peace, Love & Vegan Food‘.

Karin Rietmeijer is auteur van dit recept. Ze is zelf gepassioneerd vegan en ambassadeur van de Nationale VeganChallenge.

Heerlijk plantaardig fastfood, wie heeft daar geen zin in op zijn tijd? Bijna iedere fastfoodketen heeft wel één of meerdere vegan opties op de menukaart staan, maar soms is het leuk om zelf aan de slag te gaan. Een zelfgemaakte ei-vervanger om de burgers mee te binden en te paneren is zo gemaakt. Gebruik je liever een kant-en-klare ei-vervanger? Deze kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt vinden!

BEREIDINGSTIJD

< 90 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

4 vegan hamburgerbroodjes
4 blaadjes sla
4 takjes verse peterselie
2 middelgrote uien
1 tomaat
1 komkommer
200 g pompoen
150 g zoete aardappel
125 g bloem
50 g quinoa
500 ml arachideolie
125 ml bruin bier gekoeld
4 el vegan mayonaise/knoflooksaus
4 el chilisaus
4 el kant-en-klaar paneermeel/verkruimeld vegan beschuit
3 el kant-en-klare ei-vervanger bv. Easy Egg/3 el gebroken lijnzaad
1.5 el zonnebloemolie
0.5 tl komijnzaad
mespuntjes peper
mespuntje zout
mespuntje chilivlokken
mespuntje knoflookpoeder
mespuntje paprikapoeder

Deel dit recept

Bereiding

BEREIDING voor 4 burgers
Bereiden 30 min Bakken 40 min

BEREIDINGSWIJZE

UIENRINGEN
Meng 1 eetlepel ei-vervanger met een 2 eetlepels water of meng 1 eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels water (flax egg). Laat – als je voor lijnzaad kiest – 5 minuten wellen. Giet er 125 ml bier bij, voeg al roerend 75 g bloem toe. Doe er 1 mespuntje peper, zout, knoflookpoeder en paprikapoeder bij. Roer tot een glad beslag. Pel 1 ui, snijd in dikke ringen, haal de ringen uit elkaar. Verhit in een pan 500 milliliter arachideolie tot 180 graden. Haal de ringen één voor één door het beslag, bak los van elkaar, 3-4 minuten tot de uienringen mooi bruin kleuren. Laat afkoelen op keukenpapier.

BURGERS
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil 150 gram pompoen, snijd in blokjes. Schil 200 gram zoete aardappel, snijd in even grote blokjes als de pompoen. Pel en pers 1 teentje knoflook fijn, pel en snipper 1 ui. Was en snijd de peterselie fijn. Bestrooi de pompoen-zoete aardappelstukjes met ½ theelepel komijnzaad, een mespuntje chilivlokken en de fijngehakte peterselie. Leg op het bakpapier op de ovenplaat. Schep 1 eetlepel zonnebloemolie door het mengsel. Bak 25 minuten in de oven, roer tussentijds door. Laat afkoelen, prak met een vork kort door.Meng 1 eetlepel kant-en-klare ei-vervanger met 1 eetlepel water of gebruik een flax egg. Voeg samen met 50 gram quinoa aan de pompoen-zoete aardappel toe, roer goed door. Maak 4 kleine compacte burgers.

Doe in 3 aparte kommen 4 eetlepels bloem, 4 eetlepels paneermeel en een ei-vervanger. (Meng 1 el kant-en-klare ei-vervanger met 3 eetlepels water of gebruik weer een flax egg.) Haal de burgers één voor één eerst door de bloem, dan door de ei-vervanger en als laatste door het paneermeel. Zorg dat alle kanten bedekt worden. Verwarm een ½ eetlepel zonnebloemolie in de pan, bak de burgers aan beide kanten in ongeveer 5 minuten goudbruin.

BROODJES
Bak de broodjes 8-10 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden.
Pel 1 ui en snijd in dunne ringen. Was de tomaat, de blaadjes sla en de komkommer. Snijd de tomaat en de komkommer in dunne plakjes.Beleg de gebakken broodjes met de sla en de tomaat. Leg de burgers er bovenop. Verdeel de plantaardige mayonaise/vegan knoflooksaus, de plakjes komkommer en de uienringen over de burgers, dek af met de bovenkant van het broodje. Serveer samen met de gefrituurde uienringen en wat chilisaus.

VARIATIE

Linzenburger 200 g linzen, 30 g rijst, 30 g havermoutvlokken, 1 fijngehakt knoflookteentje, 1 kleine wortel, sjalotje (beide fijngesneden), mespuntje zout en peper.

Bonenburger 250 g bonen, 50 g havermoutvlokken, 50 champignons, 1 ui in dunne ringen, 1 tl paprikapoeder, 1 tl komijnpoeder, mespuntje knoflookpoeder, zout en peper.

Bekijk ook deze recepten