“Vorig jaar zijn we voor langere tijd op reis geweest en hebben we onder andere Japan bezocht. Daar hebben we meerdere keren een vegan variant op Japanse ramen gegeten. Omdat we sindsdien gek zijn op deze noodles soep besloten we het zelf proberen te maken. En dat is met dit recept aardig gelukt!” – Thera & Tristan
www.vetjebol.nl
VEGAN RAMEN (Japanse noodles soep)
Ingrediënten
2 ltr water
1 groentebouillonblokje
4 el sojasaus
stukje gember (4cm)
3 teentjes knoflook
half blok tofu (250 gram)
1 bio broccoli
paar handjes taugé
Ramen noodles (270 gr)
250 gr kastanjechampignons
1 stengel bosui
2 el sesamolie (van sesamzaad, geen aroma!)
zonnebloemolie
half vel nori (zeewier)
Bereiding
Bereidingstijd: 45 minuten
Maak de bouillon met het water en het bouillonblokje
Snijd de kastanjechampignons in kwartjes
Doe wat sesamolie in een soeppan en bak de kastanjechampignons aan op laag vuur totdat ze bruin zijn
Haal ze nu uit de pan met een lepel; laat zoveel mogelijk van de sesamolie achter, zodat de bouillon meer smaak krijgt
Leg ze apart
Voeg aan dezelfde pan nu het water toe en breng aan de kook
Pel de knoflook en schil de gember en snij beide in grove stukken, die je later weer makkelijk uit de pan kunt vissen
Voeg deze toe aan de pan met kokend water. Laat minimaal 15 minuten pruttelen op laag vuur. Hoe langer hoe beter, want dan geven de knoflook en gember meer smaak af
Vis aan het einde de gember en knoflook er uit en voeg daarna het kruidenblokje en de sojasaus toe. Goed roeren totdat beide zijn opgelost
De overige ingrediënten bereiden: Snij de tofu in dunne plakken en wrijf in met wat peper en zout
Verhit een laagje zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de tofu aan beide kanten goudbruin
Snij de broccoli in roosjes en kook of stoom deze beetgaar
Snij de bosui in ringetjes, de nori-bladeren in kleine vellen en leg de taugé vast klaar
Kook de vegan ramen noodles volgens de verpakking en spoel af met koud water
Afronden en serveren: Serveer in grote kommen en doe in iedere kom een hand ramen noodles. Giet er bouillon bij totdat de noodles onder water staan
Voeg nu de toppings toe: Een klein handje taugé, een paar velletjes nori, een paar plakjes tofu, een paar eetlepels kastanjechampignons en als laatste de bosui-ringetjes.