VEGAN SUSHI

Recept vegan sushi uit het boek ‘Vegan JapanEasy‘, van Tim Anderson.

“Vegan Sushi is zo’n term waar de haren in mijn nek van overeind gaan staan. Ik reageer er automatisch irrationeel en negatief op en als iemand het zegt, wil ik die persoon een knietje geven en hard wegrennen. Dit komt doordat naar mijn mening sushi gewoon niet vegan kan zijn – het draait toch allemaal om de vis?

Eigenlijk niet. Ik bedoel, traditioneel natuurlijk wel. Sushi-chefs ergeren zich waarschijnlijk aan ‘vegan sushi’, of ze moeten er in ieder geval om grinniken. Maar echt, bij sushi draait het niet alleen om de rijst en smaakmakers maar ook om de vis. Bovendien heb ik voor dit boek veel soorten vegan sushi geprobeerd en geproefd en ben ik er nu van overtuigd dat het echt lekker kan zijn, met dezelfde kleuren, texturen en smaken die je bij traditionele vissushi vindt. Ik ben dan misschien een sushisnob, maar zelfs ik moet zeggen dat je met de recepten in dit boek echt lekkere dingetjes maakt – die er ook nog eens mooi uitzien.” ~ Tim Anderson

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Niet moeilijk, tenzij je probeert een vegan sushirestaurant te openen in Japan – in dat geval zou ik zeggen: nou, succes ermee…

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

30 personen

Ingrediënten

1½ vel nori
½ recept bereide sushirijst (zie recept)
kneepje sriracha (scherpe chilisaus)
vruchtvlees van 1 avocado, in reepjes van 1 cm
¼ komkommer, in lange repen van maximaal 3 mm breed
ongeveer 100 g cornflakes, verkruimeld
paar snufjes shichimi (Japans zevenkruidenpoeder)

Deel dit recept

Bereiding

En zo maak je goede sushirijst voor je vegan sushi:
Bereidingstijd 30 mins, voor 30 stuks
300 g rijst, gewassen
390 ml water
5 eetlepels gezoete azijn
flinke snuf zeezout

Was de rijst: vul de pan met water, beweeg de korrels door het water, masseer ze hierbij een beetje, en laat het water uit de pan lopen. Doe dit nog drie of vier keer. Hiermee verwijder je overtollig zetmeel dat de rijst plakkerig zou maken (het zetmeel is feitelijk rijstmeel dus als je het kookt, verandert het in een soort lijm). Schenk de afgemeten hoeveelheid water in de pan en roer even door zodat de rijst in een egale laag over de bodem verdeeld is. Laat het, als je er tijd voor hebt, 15 tot 30 minuten weken; hiervan wordt de rijst gelijkmatig gaar.

Heb je geen tijd, geen probleem – ook de ongeweekte rijst wordt lekker. Zet de pan zonder deksel op hoog vuur* en breng aan de kook. Leg het deksel op de pan en draai het vuur laag – misschien niet helemaal laag want het water moet blijven koken maar wel vrij laag. Je moet de rijst kunnen horen koken en er moet stoom onder het deksel vandaan komen. Zie je dit niet, draai het vuur dan iets hoger. Zet de kookwekker op 15 minuten en laat stomen. Til het deksel niet op om te kijken hoe het met de rijst gaat – dat komt wel goed!

Als de kookwekker gaat, draai je het vuur uit en scheid je de rijstkorrels met eetstokjes of een vork. Gebruik de snijd-en-vouwmethode in plaats van de graaf-en-schepmethode zodat je de korrels niet pureert. Leg het deksel weer op de pan en wacht 5 tot 10 minuten zodat de rijst verder gaart in de resthitte en loskomt van de bodem van de pan. Scheid de korrels nog een keer, dien op en geniet!

VOOR ONGEVEER 600 G GEKOOKTE SUSHIRIJST, GENOEG VOOR ONGEVEER 30 STUKS
Sushirijst is misschien wel het belangrijkste onderdeel van vegan of andere sushi. Het duurt misschien even voor je het onder de knie hebt maar als je dit recept volgt, kun je rijst maken die echt vrij goed is, en absoluut beter is dan de meeste kant-en-klare sushi die je bij supermarkten en broodjeszaken vindt.

TEXTUUR
Sushirijst moet stevig zijn maar natuurlijk niet kalkachtig, en nooit papperig. Volg het recept en de rijstwordt perfect gaar maar onthoud dat hoe je met de rijst omgaat ook invloed heeft op de textuur. Als je de smaakmakers met de rijst vermengt, gebruik dan de snijd-en-vouwmethode in plaats van dat je in de rijst graaft en als je sushivormt, knijp er dan niet in alsof je hem wilt wurgen maar met net genoeg druk om alles aan elkaar te laten kleven.

TEMPERATUUR
Een van de ergste dingen van sushi uit de winkel is dat de rijst veel te koud is. Hier wordt de sushi hard van (tenzij de rijst al te lang was gekookt) en het komt ook de smaak niet ten goede. Sushirijst moet op lichaamstemperatuur zijn, of net een klein beetje warm – zie sushi als een belegde boterham: koolhydraatvrij beleg op een koolhydraatrijke basis. En je maakt toch zeker nooit een boterham met gekoeld brood uit de koelkast – dat is gewoon weird en vies.

SMAAKMAKERS
Sushirijst moet op smaak worden gebracht met flink wat sushiazijn, terwijl de rijst nog heet is zodat de korrels de sushiazijn goed kunnen absorberen. Ja, je eet de sushi straks met lekkere garneringen en sojasaus maar de rijst moet zelf ook heerlijk zuur en zout zijn.

Sushirol met pittige avocado

Leg een half vel nori op het met plasticfolie omwikkelde papier. Wrijf je handen in met water, schud overtollig water eraf en verspreid een derde deel van de rijst over de nori, helemaal tot aan de randen.
Keer nu de nori en rijst om zodat de rijst onderop ligt. Smeer de onderste rand van de nori in met een beetje sriracha, op ongeveer 1 cm van de rand en leg hier een lijntje avocado en komkommer op. Gebruik het papier om de rand van de nori over de vulling heen te tillen. Druk hierbij de avocado en komkommer met je vingertoppen in de rol en rol strak op met een beetje druk erop. Als je bij de andere kant van de nori bent aangekomen, druk je de rol dicht. Rol de hele sushirol vlak voor het opdienen door de cornflakeskruimels en shichimi. Als je dit te lang voor het eten doet, absorberen de cornflakeskruimels het vocht uit de rijst en wordt hetknapperige laagje zacht. Dus als je verschillende soorten sushi maakt, maak deze dan als laatste!Leg op een snijplank en snijd met een scherp, nat mes in 6 stukjes. Maak zo nog 2 rollen.

Bekijk ook deze recepten