Vegan Worstenbroodjes

Recept door Karin Rietmeijer, auteur van ‘365 dagen vegan’ en van het nieuwe ‘Peace, Love & Vegan Food’.

Een (plantaardig) worstenbroodje hoort er, voor mij als Brabantse, gewoon bij. Als er wat te vieren valt of zomaar als lekker tussendoortje. Net als bij 99% van alle andere bestaande recepten is het – met een paar kleine aanpassingen – gelukkig heel makkelijk te veganizen. -Karin Rietmeijer

BEREIDINGSTIJD

90+ minuten >

GESCHIKT VOOR

10 personen

Ingrediënten

500 g bloem + wat extra om het aanrechtblad mee te bestuiven
400 g vegan alternatief voor gehakt op kamertemperatuur
20 g van een plantaardig alternatief voor boter, ongezouten
7 g instant gist
300 ml ongezoete haverdrank op kamertemperatuur
25 ml koolzaadolie
1.5 el paneermeel/verkruimeld vegan beschuit
1 el kant-en-klare ei-vervanger
1 el ketchup
1 tl kristalsuiker
1 tl paprikapoeder mild
0.5 tl nootmuskaat
0.5 tl basilicum
0.5 tl oregano
0.5 tl tijm
0.5 tl laospoeder
mespunt chilipoeder
mespuntje knoflookpoeder
mespuntje peper
2 mespuntjes zout

Deel dit recept

TIP

Heb je weinig tijd? Gebruik een kant-en-klaar vegan, vers brooddeeg zoals ‘Tante Fanny vers flammkuchendeeg’.
Gebruik kant-en-klare vegan gehaktkruiden bijvoorbeeld ‘kruidenmix voor gehakt’.

Bereiding

(Bereiding 35 mins, Rijzen 60 mins, Bakken 15 mins)

DEEG

Zeef 500 gram bloem. Voeg een mespuntje zout, 7 gram instant gist, 1 theelepel kristalsuiker, 300 milliliter havermelk en 25 milliliter zonnebloemolie toe.
Kneed met de mixer tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met een keukendoek 1 uur rijzen op een warme, droge plek.

VULLING

Meng 1 eetlepel ketchup door het vegan gehakt heen
Mix een mespuntje zout, een mespuntje peper, een mespuntje knoflookpoeder, een mespunt chilipoeder, 1 theelepel paprikapoeder, ½ theelepel laospoeder, ½ theelepel nootmuskaat ½ theelepel basilicum, ½ theelepel oregano, ½ theelepel tijm door elkaar in een kommetje.
Voeg ¾ eetlepel van de kruidenmix aan het vegan alternatief voor gehakt toe. Doe er 1½ eetlepel paneermeel bij. Roer alles goed door.
Maak van de vulling 10 rolletjes en leg apart.
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Verdeel het deeg in 10 bollen. Bestrooi de aanrecht met wat bloem, rol ieder bolletje uit tot een ronde vorm waar de vulling goed in past. Leg een rolletje vulling in het midden en rol op. Klap de uiteinden naar binnen toe dicht. Druk de naad aan, leg met de naad naar beneden op de met bakpapier beklede bakplaat.
Los 1 eetlepel van een kant-en-klare ei-vervanger op in 4 eetlepels water. Bestrijk de bovenkant van de broodjes ermee.

Bak de broodjes in 10-15 minuten goudbruin in de oven. Smelt 20 gram van een plantaardig alternatief voor boter in een pannetje. (Laat niet donker kleuren.) Haal de broodjes uit de oven, bestrijk met het gesmolten plantaardig alternatief voor boter. Laat de vegan worstenbroodjes onder een keukendoek afkoelen, als je ze tenminste niet meteen op eet, zodat ze lekker zacht blijven.

VARIATIE

Maak mini-worstenbroodjes door de broodjes in drieën te snijden.

LEKKER MET

Serveer eventueel met wat ketchup of een ander sausje maar naturel zijn ze minstens net zo lekker.

UIT HET KOOKBOEK Recept uit 365 Dagen Vegan van Karin Rietmeijer
Recept uit 365 Dagen Vegan van Karin Rietmeijer

Karin Rietmeijer besloot van de ene op de andere dag vol voor een vegan way of life te gaan. Dit bleek nogal wat in te houden. Na haar eerste jaar schreef zij dit boek. Het is een handboek geworden voor wie in de huidige maatschappij zo fijn en makkelijk mogelijk voor een vegan leefwijze wil kiezen. In het boek wordt antwoord gegeven op meer dan honderd vragen. De prachtige opmaak en tekeningen van Maria Tiqwah maken het in meerdere opzichten een bijzonder en mooi boek.

Meer & Bestellen kan op 365 Dagen Vegan

Bekijk ook deze recepten