Mijn lievelingsrecept: vega(n) zuurvlees. Typisch Limburgs, maar dan vega(n).
Dit recept is van mijn schoonmoeder, die dit het állerbest maakt’ ~ Leon Verdonschot
Vegan Zuurvlees uit Limburg met groentefriet
Ingrediënten
2 pakken ‘vegan kipstuckjes’ van de Vegetarische Slager
Wat vegan ‘Aromat’ (kruidenmengsel)
Versgemalen peper
3 grote uien in kleine stukjes gesneden
3 laurierbladeren gesneden
10 kruidnagels
3 grote plakken ontbijtkoek
1 zure appel in kleine stukjes gesneden
3 eetlepels appelstroop
2 blokjes groentebouillon voor 0.5 liter
1 kopje witte azijn
1 el olijf- of andere plantaardige bakolie
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minuten
Fruit de ui in de olie tot ze lichtbruin zijn.
Voeg de fijngesneden ‘kipstuckjes’ toe.
Even kruiden met peper en Aromat. Voeg daarna de andere ingrediënten één voor één toe.
Voeg als laatste de bouillon toe.
Laat lekker pruttelen en zet na ongeveer 30 minuten de warmtebron uit. Hoe langer het suddert, hoe lekkerder wel…
Serveer met zelfgemaakte frietjes van zoete aardappelen en/of pastinaak, uit de oven of airfryer (NIET uit de frituur ajb).
Wie is Leon Verdonschot?
De schrijver van dit recept is auteur van diverse boeken, columnist, regisseur, presentator en medewerker bij De Groene Amsterdammer. Meer info.
Foto recept
Helaas leverde Leon Verdonschot geen foto van zijn favoriete recept aan, dus nood breekt wet: de afbeelding van dit zuurvlees-recept is van Fairtrade Original – hun recept van zuurvlees maakten zij met jackfruit, de populaire vleesvervanger (maar dat zie je niet op de foto) – ook zeer aan te bevelen dit ‘s te maken met behulp van een paar blikjes jackfruit van het merk ‘Fairtrade Original‘ (gewoon verkrijgbaar bij elke supermarkt).
Portretfoto: Guido van Nispen, Amsterdam (CC BY 2.0, via Wikimedia Commons)