Vegan Zwammie Ketjap, onderstaand recept, is een plantaardig gerecht uit het boek van Joke Boon: ‘De Vega Optie’.
VEGAN ZWAMMIE KETJAP
Ingrediënten
400 gr oesterzwammen
2 gele uien
2 rode uien
2 tenen knoflook
olie om in te bakken
1 tl Chinees vijfkruidenpoeder (toko, supermarkt)
1 el sambal badjak (gebakken sambal)
65 gr santen (blok kokos)
130 ml ketjap manis (zoetig)
220 ml water
serveer met: zilvervlies- of volkorenrijst
Bereiding
ZO MAAK JE – VEGAN ZWAMMIE KETJAP
Klaar in 30 mins
Veeg de oesterzwammen schoon met een stuk van de keukenrol, en scheur ze in reepjes.
Pel beide ui-soorten en snij in dunne plakjes.
Pel de knoflook en hak de teentjes fijn.
Verhit in je braadpan twee eetlepels olie en bak de oesterzwammen in twee porties al omscheppend bruin gedurende 3-5 minuten. Haal uit de pan en zet even apart.
Verhit in dezelfde pan nog twee eetlepels olie en fruit hierin de ui en knoflook op middelhoog vuur in 10 minuten lichtbruin en gaar, schep af en toe om.
Voeg dan het vijfkruidenpoeder, de sambal badjak, de santen, ketjap en het water toe en roer goed door.
Laat 5 minuten zachtjes pruttelen tot het een gebonden saus is, roer af en toe.
Voeg nu de gebakken oesterzwammen toe en warm nog 2 minuten goed door.
Serveer deze vegan Zwammie Ketjap met zilvervlies-rijst.