Wij vroegen het Nederlandse Mimo Homeware naar een gerechtje dat recht doet aan hun prachtige servies. Het resultaat van Sacha en Bram is een prachtige vegetarische amuse. Deze basilicumschelpjes met citroen-ricottacrème is een vega recept voor fijnproevers en andere lekkerbekken. Gemakkelijk, snel klaar en een heerlijke binnenkomer, bijvoorbeeld voor een vega Kerst.
Vegetarische amuse: Basilicumschelpjes met Citroen-Ricottacrème
Ingrediënten
1 ei, biologisch
1 el olijf- of koolzaadolie (1)
8 el bloem
35 (grote) blaadjes basilicum
15 blaadjes spinazie
100 gram ricotta (2)
rasp van een halve citroen (3)
snufjes zout en peper
een mooi bord (4)
Tips voor deze vegetarische amuse
(1) koolzaadolie is rijk aan vitamine E en omega-3 vetzuren. Goede bouwstoffen voor je gezondheid!
Liever olijfolie? Gebruik dan de pure vorm en niet gemengd. Dan heb je de voordelen van de polyfenolen, palmitinezuur en het hoge gehalte vitamine-E.
(2) kies een ricotta die microbieel wordt gestremd (in plaats van met stremsel gemaakt van slachtafval) of gebruik een naturelle, dikkige kwark.
(3) gebruik een biologische citroen want zonder glanslaagje (schellak) dat gemaakt wordt van luizen 🙁
(4) kies er eentje uit de prachtige lijn van Mimo Homeware, meer info hieronder.
Bereiding
Bereiding van het schelpje
Start met het voorverwarmen van de oven op 160 graden.
Vervolgens maken we het deeg. Gebruik een blender, staafmixer of foodprocessor om de basilicum, spinazie, olie en het ei (zo glad mogelijk) te blenden.
Voeg hier ook naar smaak peper en zout aan toe.
Maak je aanrecht schoon en leeg daar de bloem op. Maak een bultje van de bloem met een kuil in het midden. Giet vervolgens de gladde mix door een zeef in. Kneed het samen tot een vaste deegrol. Als het deeg aan je hand blijft plakken, voeg dan wat extra bloem toe.
Rol het deeg uit, met een deegroller of een glad glas tot het 2-3 mm dik is. Gebruik een steekvormpje om er 4 rondjes (ø 5cm) uit te steken.
Heb je deeg over? Rol dit weer uit om hier extra rondjes uit steken.
Leg het rondje op de spijlen van het rooster in de oven, zodat je een schelpje maakt waarbij de zijkanten naar beneden hangen.
Zet het in de oven (160 graden) voor 15 minuten of totdat de schelpjes hard zijn.
Terwijl de schelpjes in de oven staan maak je de crème
Weeg 100 gram ricotta (of kwark) af en doe dit in een schaaltje.
Was de citroen goed en rasp de schil van de halve citroen door de ricotta / kwark.
Voeg een snuf zout en peper toe en roer alles door elkaar met een lepel.
Mocht je een spuitzak of een broodzakje hebben, vul die dan met de ricottacrème. Snijd het hoekje af, zodat je het straks makkelijk in de schelp kan spuiten.
Opmaak van het bord* voor de vegetarische amuse
Vega voedsel prikkelt de zinnen, en daar hoort een mooie opmaak bij:
Spuit een klein toefje van de crème op het bord zodat de schelpjes niet gaan schuiven.
Plaats de basilicumschelpjes op de crème.
Vul de schelpjes met de ricottacrème.
Garneer met citroenrasp een klein blaadje basilicum.
* voor deze vegetarische amuse is het pastabord ‘Midnight Blue’ gebruikt
Alle producten van Mimo Homeware worden in Portugal gemaakt met natuurlijke materialen en volgens eeuwenoude ambachtstechnieken. Daarbij wordt zoveel mogelijk warmte, water en materiaal hergebruikt. Het servies wordt voor Mimo speciaal met glazuur gemaakt en met de hand afgewerkt. Het resultaat is een prachtige aanwinst voor je tafel thuis, bijvoorbeeld voor deze vegetarische amuse. Ook mooi als cadeau!