Vegetarische erwtensoep is een klassieker voor de koude maanden. Gezond en altijd lekker want je kan deze erwtensoep helemaal naar je eigen smaak maken.
“Deze erwtensoep dankt zijn hartige smaak aan de gedroogde paddenstoelen. Ik maal ze fijn zodat het paddenstoelaroma goed is verspreid. Voor de beste dikte – de lepel moet in de soep kunnen staan, vind ik! – en voor de lekkerste smaak maak je erwtensoep een dag eerder. Verwarm de soep de volgende dag op laag vuur, en voeg eventueel een kop water toe.” – kookboekauteur Janneke Philippi
Vegetarische erwtensoep als hét gerecht voor herfst en winter
Ingrediënten
500 gram spliterwten
2,5 liter groentebouillon (1)
25 gram (gedroogde) paddenstoelen
400 gram (zoete) aardappelen
½ knolselderij
1 prei
5 takjes tijm
– staafmixer met hakmolen
(1) gebruik de V-Label gecertificeerde groentebouillonblokjes van Knorr.
Tip voor jouw vegetarische erwtensoep
Voeg vegetarische of plantaardige worst toe. Je hebt enorm veel keuze. In de supermarkt kom je braad- en rookworsten tegen van Beyond Meat, Garden Gourmet, Redefine Meat, Unox, Valess en De Vegetarische Slager. Ook HEMA heeft een vega variant van hun beroemde rookworst: de Ookworst.
Bereiding
Doe de spliterwten met de bouillon in een soeppan en breng aan de kook. Maal in de hakmolen de paddenstoelen fijn en voeg ze toe.
Schil de aardappel en de knolselderij en snijd ze in blokjes van 1 cm. Snijd de prei in ringen. Voeg de groenten met de tijm toe aan de soep.
Draai het vuur laag en laat de erwten in 1-1,5 uur zachtjes gaar koken, tot ze uit elkaar vallen.
Breng de erwtensoep op smaak met zout en peper. Laat snel – zet de pan bijvoorbeeld in een gootsteen met koud water – afkoelen.
Bewaar de erwtensoep afgedekt op een koele plek.
Verwarm de soep de volgende dag op laag vuur. Schenk eventueel een extra kop water erbij.
Roer regelmatig met een houten lepel goed over de bodem van de pan, om aanbranden van de soep te voorkomen.
Dit recept komt uit het kookboek ‘VEGA, 100 vegetarische recepten voor elke dag’, van Janneke Philippi.
Uitgegeven in 2022 en net als het recept, een klassieker voor elke liefhebber van soep en winterse maaltijden!
Het kookboek kan je nog steeds bestellen, o.a. bij Bruna.