Vegetarische hutspot is geweldig lekker met jackfruit. De jonge scheuten van deze vrucht leent zich met z’n draadjesvleesachtige structuur mooi als vleesvervanger in een vegetarische hachee.
Voor dit recept hoef je niet een echte hobbykok te zijn, maar je hebt wel iets meer tijd en ingrediënten nodig.
Vegetarische hutspot met geroosterde peen en hachee van jackfruit
Ingrediënten
Voor de hachee
2 el olijf- of koolzaadolie (1)
1 ui, fijngesnipperd
1 winterpeen geschild en in plakjes
1 stengel bleekselderij, in reepjes
1 blik ‘jong jackfruit’ ca. 500 g, uitgelekt, in stukken (2)
100 ml bruin bier
350 ml groentebouillon (3)
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
1 takje rozemarijn
2 takjes tijm
1 kaneelstokje
1 plak ontbijtkoek, in kleine blokjes
4 el peren- of appelstroop
zout en peper
Voor de hutspot
4 el olijf- of koolzaadolie
1 el honing
1 el karwijzaad
1 ui, in partjes
1 rode ui in partjes
500 g winterpeen, geschild en in plakjes
1 kg kruimige aardappels geschild en gehalveerd
100 ml warme melk
25 g boter
1 el dijonmosterd
0.5 bosje peterselie; alleen de blaadjes, fijngehakt
bakpapier
Tips voor deze vegetarische hutspot
(1) Koolzaadolie is rijk aan vitamine E en omega-3 vetzuren. Goede bouwstoffen voor je gezondheid!
Liever olijfolie? Dan graag in een pure vorm en niet gemengd. Dan heb je de voordelen van de polyfenolen, palmitinezuur en het hoge gehalte vitamine-E.
(2) Bijv. deze fair trade jackfruit van Fairtrade Original, te koop in vele supermarkten.
(3) Gebruik de V-Label gecertificeerde groentebouillonblokjes van Knorr.
Bereiding
1. Verhit voor de hachee de olie in een braadpan en bak er de ui, de winterpeen en de bleekselderij in 5 tot 8 minuten zacht in. Voeg het jackfruit toe en
bak 2 tot 3 minuten mee. Blus af met het bier en laat het tot de helft inkoken. Voeg de groentebouillon en alle kruiden en specerijen toe en breng het geheel aan de kook. Leg een deksel schuin op de pan,
draai het vuur laag en laat ca. 30 minuten rustig stoven tot de helft van het vocht is ingekookt.
2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C /hetelucht: 200°C). Meng voor de hutspot de olijfolie met de honing, het karwijzaad, zout en peper in een grote kom. Doe de uien en de winterpeen
erbij en hussel alles goed door elkaar. Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 20 tot 25 minuten in de oven tot ze zacht zijn.
3. Doe intussen de aardappels in een pan met koud water en ½ tl zout en breng aan de kook. Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan. Stamp
de aardappels met de warme melk en de boter tot een grove puree. Breng de puree op smaak met de mosterd en zout en peper naar smaak. Schep de geroosterde groenten luchtig door de puree.
4. Haal de kruiden en specerijen uit de hachee en roer de kruidkoek en de stroop erdoorheen. Verdeel de hutspot over borden en serveer de hachee eroverheen. Garneer met de peterselie.
Dit recept is bedacht door Foodies Magazine in opdracht van de Vegetariërsbond. Het werd gepubliceerd in Foodies Magazine en ook in LekkerVega Magazine.
Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluij ter Fotografie: Sander Damen