“In mijn jeugd heeft mijn moeder een hele tijd vegetarisch gekookt. Linzen speelden daarin een belangrijke rol. Wat mij betreft toen iets te belangrijk. Daarom heb ik in mijn volwassen leven een hele tijd geen linzen meer gegeten en noemde ik het grappend mijn ‘jeugdtrauma’. Totdat mijn moeder dit recept maakte en ik verkocht was. Mijn kinderen vinden het heerlijk. Ik maak het niet te vaak, zodat ze dat ook blijven vinden…”
Vegetarische jachtschotel
Ingrediënten
milde olijfolie
klontje boter
8 kruimige aardappels
1 grote ui, fijngesneden
1 teen knoflook
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
6 middelgrote tomaten, in blokjes
8 deelblokjes spinazie uit de vriezer
1 pot voorgekookte bruine linzen
1 el bladpeterselie
scheutje melk
0.5 tl nootmuskaat
6 el beschuitkruim of paneermeel
zeezout & versgemalen peper
Bereiding
Verwarm de over voor op 200⁰C. Doe de aardappels in een laag kokend water en kook ze in 15-20 min. gaar. Fruit ondertussen de ui in olijfolie en doe de knoflook erbij. Voeg de bleekselderij toe en bak het geheel 3 min. op laag vuur.
Voeg de tomaten en de spinazieblokjes toe en bak nog 5 min. Voeg dan de linzen toe en roer het geheel voorzichtig door elkaar, in elk geval tot de spinazieblokjes ontdooid zijn.
Voeg zeezout, versgemalen peper en de peterselie toe en maak er eventueel nog iets meer een saus van door heel even de staafmixer erin te zetten.
Maak van de aardappels een puree door ze af te gieten, wat nootmuskaat, een scheutje melk en een klontje boter toe te voegen en het fijn te stampen. Neem een ovenschotel en doe daar eerst een laag puree in, gevolgd door het linzentomatenmengsel.
Herhaal dit nog een keer en eindig dan met een laagje puree. Strooi hierover het paneermeel (of beschuitkruim) en leg hier en daar een klontje boter op het paneermeel. Plaats het geheel 10 min. in het midden van de oven, in elk geval tot er een krokant laagje op de ovenschotel is ontstaan.
Dit recept komt uit ‘Veggie kidz’ van Monique Jansse en Eef Ouwehand.