Vegetarische paté

BEREIDINGSTIJD

< 45 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

100 g groene linzen
0.5 tl bonenkruid
1 courgette
2 ui
100 g champignons
50 g havermout
1 ei
1 tl tijm
1 tl komijn
peterselie
basilicum
1 pak bladerdeeg
beetje olijfolie
zout en peper

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 45 minuten.

Laat het bladerdeeg ontdooien, verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
Maak van het bladerdeeg één groot plak deeg dat over de rand van de vorm kan hangen. Houd ook wat bladerdeeg achter de hand. Kook de linzen met wat bonenkruid gaar. Giet af en laat uitlekken.

Bak de fijngesneden ui glazig en voeg de eveneens fijngesneden knoflook en champignons toe. Bak alles nog zo’n 10 minuten. Haal van het vuur en voeg de linzen en het losgeklopte ei toe. Breng op smaak met tijm, komijn, zout en peper. Meng goed. Het mengsel moet niet te droog en niet te nat zijn (ongeveer als een beetje stijve behanglijm). En het moet voortreffelijk smaken. Experimenteer en voeg evt. nog andere kruiden uit je voorraadkastje toe. Vul het bladerdeegvormpje met dit mengsel en vouw het bladerdeeg dicht. Druk aan en sluit met een extra bladerdeeglapje bovenop. (Bestrijk voor een mooie bruine bovenkant met wat (koffie-)melk of nog een beetje losgeklopt ei.)
Bak ongeveer 30 minuten, maar de baktijd hangt ook sterk van je vorm af omdat de hitte natuurlijk tot in de kern moet doordringen. Soms gebeurt het dat het bladerdeeg alleen aan de bovenkant lekker bruin is. Stort de paté dan op een bakplaat (bakpapier!) en laat zo de onder- en de zijkanten ook mooi bruin worden. Lekker zowel warm als koud!

Het linzenmengsel kun je ook heel goed op de brood eten

Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg. https://www.kok-aan-huis.com/

Bekijk ook deze recepten