De combinatie van laagjes geroosterde groenten met tomatensaus en een (vega/n) creamy kaassaus of gesmolten kaas on top is zalig!
Veggie Lasagne
Ingrediënten
2 aubergines
2 courgettes
2 venkels
2 rode paprika’s
250 gr champignons
100 gr spinazie / snijbiet
1 el tijm (blaadjes)
250 gr (beluga*)linzen
1 l passata (saus van gezeefde tomaten)
1 kleine rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
sap van 2 sinaasappels + zest (geraspte schil)
450 ml plantaardige melk (soja-, haver-, etc.)
1 tl zout en peper
75 gr polenta
2 el edelgistvlokken
2 el olijfolie extra vierge
Bereiding
Bereidingstijd: tot 60 minutenVerwarm grill of oven voor tot 220ºC.
Snijd de aubergines, courgettes en venkels in de lengte in plakken van 0,5 cm.
Snijd de paprika’s in kwarten en de champignons in plakjes.
Doe de groenten (behalve de spinazie/snijbiet) in een kom en hussel met olijfolie, zout, peper en tijm.
Spreid deze uit over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 20 tot 30 minuten in de oven.
Kook ondertussen de belugalinzen volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Meng voor de tomatensaus de passata met de ui, knoflook, tijm, zest en sinaasappelsap.
Roer de linzen erdoor.
Neem een ovenschaal en maak om en om laagjes groenten en tomatensaus. Dus bijv. een laagje aubergines, laagje tomatensaus, laagje spinazie/snijbiet, laagje tomatensaus, enzovoort. Zorg dat het laatste (bovenste) laagje uit tomatensaus bestaat.
Breng voor de kaassaus de plantaardige melk met zout en peper aan de kook.
Voeg er, op laag vuur, al roerend de polenta door, gevolgd door de edelgistvlokken en olijfolie.
Verwarm nog 5 minuten.
Verdeel de kaassaus over de ovenschotel.
Bak de veggielasagne 20 tot 30 minuten in de oven op 180ºC.
Lekker met verse bascilicum-blaadjes en knapperig brood of gierst.
Tips & Variaties
De cashewcrème waarvan Lotte Vermeer (bedenker van bovenstaand recept en auteur van Lots Of Vega) in dit kookboek het recept deelt, past ook goed bij deze ovenschotel. Vervang de ‘kaassaus’ met deze cashewcrème voordat je de schotel in de oven plaatst.
Vervang in herfst of winter de groenten voor pompoen, knolselderij, prei en palmkool.
Over ‘Lots of Vega’ en Lotte Vermeer
Lees hier in Vers LeesVoer meer over kookboek en auteur.