Bereidingstijd: tot 45 minuten
Deeg:
Meng de bloem, suiker en zout in de keukenmachine. Voeg de boter toe en meng tot het fijn zand lijkt. Voeg 3 eierdooiers toe en meng weer 2 à 3 minuten tot het een glad deeg is. Maak er een bal van en verdeel hem in 3 gelijke delen. Maak van 1/3 deel een platte schijf en verpak deze in folie. Voeg de andere 2 delen bij elkaar, maak daar ook een schijf van en verpak ook in in folie. Leg het deeg minstens een uur in de koelkast tot het een stevig deeg is.
Maak ondertussen de vulling:
Zet de vijgen, het water, de suiker en het kaneel in een stevige pan zonder deksel op het vuur en roer af en toe tot het mengsel ingedikt is (zo’n 2 à 3 minuten). Pureer eventueel met een staafmixer als de vijgen al wat ouder waren en daardoor niet zo gemakkelijk meer stukkoken.
Voeg de geroosterde sesamzaadjes toe en kook alles -terwijl je af en toe roert- nog ongeveer 1 minuut. Haal van het vuur af en roer het oranjebloesemwater erdoor. Giet het geheel in een kom en laat ongeveer een uur afkoelen op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 180 C.
Rol de grootste bal deeg met een deegroller uit op een met bloem bestoven oppervlak (of op een groot vel bakpapier, dat ook in je bakvorm past) tot een lap van 28 cm. Als het deeg te stevig is, kun je het iets zachter laten worden op kamertemperatuur. Doe het deeg in de bakvorm, duw het deeg ook omhoog tegen de randen van de vorm. Laat het deeg niet boven de rand uitkomen maar snijd het mooi recht af.
Lepel de vulling in de bakvorm en verdeel gelijkmatig. Rol van de kleinere bal een lap van 23 centimeter en leg deze over de vulling. Stop het een beetje in, maak er een geheel van.
Meng de overgebleven eierdooier met de room en strijk over het deeg. Wacht ongeveer 3 minuten tot het wat donkerder kleurt en glanzend wordt, doe er dan nog een laagje overheen. Maak met een mes een patroon in het deeg (ik doe meestal ruitjes) en strooi er de sesamzaadjes overheen.
Bak de taart tot de bovenkant goudbruin is, ongeveer 30 à 35 minuten. Doe de taart op een rooster en laat 10 minuten afkoelen. Verwijder voorzichtig de ring.
De crème:
Roer de room, honing, sinaasappelrasp en kardemom in een middelgrote kom en laat afgedekt trekken. Vlak voor het opdienen met een mixer mixen tot er zachte pieken ontstaan.
Serveer de taart warm of op kamertemperatuur met het roommengsel en sinaasappels.