1: Begin met de bouillon. Verwarm een grote pan en voeg de olie toe. Roerbak de ui, wortel, selderij, knolselderij en kruidnagel op hoog vuur zodat de smaak vrij komt.
2: Voeg het water en de laurier, rozemarijn, tijm en het zout toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten op laag vuur pruttelen en zet daarna het vuur uit. Maak ondertussen de vulling.
3: Roerbak de pijnboompitten in een vetvrije koekenpan. Voeg een snuf zout toe en zet weg.
4: Voeg de olie toe aan de koekenpan en roerbak hierin de sjalot en champignons met een snufje zout gedurende ongeveer 2 minuten.
5: Voeg het pakje Beyond Hack toe en bak het gehakt op middelhoog vuur rul, zodat er geen grote brokken meer in zitten. Het is belangrijk om de vulling droog te bakken, want er komt aardig wat vocht uit de champignons en het plantaardige gehakt. Let op dat het geheel niet aanbrandt, dus blijf goed omscheppen, dit duurt ongeveer 5-8 minuten.
6: Voeg de knoflook, peper, marmite, rozemarijn en tijm toe en schep de vulling om tot alles goed is gemengd. Roerbak nog ongeveer 2-3 minuten en voeg de pijnboompitten toe. Proef of de vulling goed op smaak is en voeg eventueel meer zout of peper toe. Zet de vulling apart.
7: Doe voor de seitanrollade alle ingrediënten, behalve het bladerdeeg, in de blender en laat deze 2 minuten mixen op hoge stand. Het resultaat is een mooi glad deeg. Kan jouw blender deze hoeveelheid moeilijk aan? Doe deze stap dan gewoon in twee etappes en kneed na afloop beide deeghelften tot één geheel.
8: Zeef de bouillon.
9: Leg een flink stuk vershoudfolie op het aanrecht en leg het deeg erop. Rol het deeg met een deegroller uit tot een egale rechthoek van ongeveer 1,5 cm dik.
10: Verdeel de vulling over het midden van het deeg en druk deze een beetje aan. Laat wel een paar centimeter van de rand vrij. Rol het deeg nu op tot een rollade. Druk de uiteindes van de rol dicht zodat de vulling er niet uit kan. Verwijder het folie en leg de seitanrollade op de kaasdoek. Vouw deze om de rol heen.
11: Knoop het keukentouw om de kaasdoek vast en laat de seitanrol in de bouillon zakken. Breng de bouillon aan de kook en laat de seitanrollade 15 minuten pruttelen op laag vuur met de deksel half op de pan. Indien de rol niet helemaal onderstaat, draai je hem om en laat je de andere kant ook nog 15 minuten pruttelen. Verwarm de oven voor op 180°C en laat 5 plakjes bladerdeeg ontdooien.
Tip voor de bereiding van deze vegan rollade: Serveer je de seitan met aardappeltjes uit de oven en gebakken spruiten? Dan is dit het moment om ze alvast te schillen en klaar te zetten. Zet de aardappels vervolgens samen met de roast in de oven zodat ze tegelijkertijd klaar zijn.
Maak ondertussen de roast rub.
12: Stamp voor de rub de pimentkorrels en meng ze met de knoflook, ui, oregano, zout, peper en olie. Zet weg.
13: Leg een vel bakpapier of een bakmat (als je die hebt) op het aanrecht en leg daar 4 ontdooide bladerdeegvellen op. Rol deze met de deegroller uit tot een vierkant.
14: Haal de seitanrol uit de pan en leg deze op een bord om het kookvocht op te vangen. Knip het touw los, verwijder de kaasdoek. Tip: Laat de roast 10 minuten afkoelen. Leg de seitanrollade op het bladerdeeg.
15: Vouw het bladerdeeg om de seitanrollade en verdeel vervolgens de rub over het bladerdeeg met een kwastje. Indien de hoekjes niet helemaal bedekt zijn kun je deze dichtmaken met wat extra bladerdeeg. *Gebruik het overige bladerdeeg om eventueel nog stervormpjes uit te drukken en bevestig deze op de roast.
16: Plaats de roast op een met bakpapier beklede braadslede en zet die 25 minuten in de voorverwarmde oven.
17: Is de vegan rollade mooi bruin geworden? Dek deze dan af met een beetje aluminiumfolie of verlaag de oventemperatuur. Zet de vegan rollade terug in de oven en bak nog 20 minuten. Haal de rollade uit de oven en serveer deze uit op een feestelijk bord.