Deze burgers van wortel, aardappel en bosui zijn geïnspireerd op de pittige keuken van Xi’an, de hoofdstad van de provincie Shaanxi in China. De komijn, venkel, chilivlokken en het zeezout zorgen voor de bijzondere smaak. Bestrijk de pitabroodjes voor het roosteren met een heerlijke kruidenolie voor nog meer spice.
Wortel aardappel bosuiburgers Xi’an stijl
Ingrediënten
Zonnebloemolie, voor het frituren
4 pitabroodjes, open gesneden
2 el chiazaadjes
2 wortels, fijn geraspt
2 grote aardappels, geschild en fijn geraspt
2 bosuien, schoongemaakt en fijngehakt
0.25 tl zeezout
1 tl komijnzaad
1 tl venkelzaad
snuf chilivlokken
0.5 tl gemalen kurkuma
1 el maizena
1 el geroosterde-sesamolie
1 tl geroosterde zwarte sesamzaadjes
1 tl geroosterde witte sesamzaadjes
0.5 tl groentebouillonpoeder
snuf zeezout
snuf komijnzaad
snuf venkelzaad
snuf chilivlokken
4 el vegan mayonaise
2 el sriracha
4 blaadjes ijsbergsla, in dunne reepjes
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minutenBegin met het maken van een chia-ei. Meng de chiazaadjes met 4 eetlepels water in een kommetje. Laat 5 minuten staan om steviger te worden
Doe het chia-ei dan in een grote kom en voeg alle andere ingrediënten voor de burgers toe. Meng alles goed. Maak je handen nat met een beetje water en vorm dan vier even grote, ronde, platte burgers van het groentemengsel. Zet opzij.
Verhit een wok op middelhoog vuur en schenk er een laagje zonnebloemolie in van circa 5 millimeter. Verhit de olie tot 150 °C (gebruik een keukenthermometer). Voeg dan de burgers toe en bak ze 1½ minuut aan beide kanten. Haal ze uit de wok en leg ze op een met keukenpapier bekleed bord om uit te lekken. Giet de gebruikte olie in een hittebestendige bak. Laat afkoelen en gooi de olie dan weg. Veeg de wok schoon met een stuk keukenpapier.
Meng de ingrediënten voor de kruidenolie met 2 eetlepels heet water in een kan. Verhit de wok weer op middelhoog vuur.
Neem het eerste pitabroodje. Doop een kwastje in de kruidenolie en bestrijk één kant van het broodje met de olie. Leg het broodje in de wok met de geoliede kant naar beneden en bestrijk ook de andere kant met de olie. Draai het broodje na 30 seconden om en rooster de andere kant ook 30 seconden. Herhaal dit met de andere drie broodjes. Roer in een kommetje de vegan mayonaise en sriracha door elkaar. Voor het serveren: vul elk pitabroodje met een burger en wat ijsbergsla. Druppel de sriracha-mayonaise erover en serveer meteen.
———————————————–
Kcal 797
Koolhydraten 116,4 g
Eiwitten 18,0 gram
Vet 32,2 gram
Smaken deze burgers naar meer? Wanneer je op de afbeelding klikt wordt je doorgeleid naar een verkooppunt. Op naar nóg meer heerlijke plantaardige recepten!