Yoghurtbowl met harissakikkererwten + kakisalade

“In ons huis is ‘yoghurtbowl’ het antwoord op vele vragen. Ontbijt? Yoghurtbowl. Lunch? Yoghurtbowl. Soms is het zelfs dessert. Voor een lunchbowl roeren we kruiden door de yoghurt, warmen we kikkererwten met harissa op en geven we er een knapperige salade bij met seizoensfruit als zoet accentje. Romig en krokant, warm en koud, pittig en fris – altijd lekker. En bovendien supersnel.”

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

2 personen

Ingrediënten

2 el olijfolie
1 el rozenharissa (eventueel meer of minder, naar smaak; verkrijgbaar bij de supermarkt)
1 teen knoflook, geperst
1 tl gemalen komijn (-zaad, -poeder)
blikje kikkererwten, limabonen of cannellinibonen van 400 g, afgespoeld en uitgelekt
2 el sesamzaad
1 stengel bleekselderij, in dunne boogjes
0.5 komkommer, in halve maantjes
4 blaadjes romainesla, in grove stukken
1 kaki-/sharon-fruit, in partjes
handvol dille, fijngesneden
handvol munt, fijngesneden
sap van 1 citroen
250 ml yoghurt
zeezout en versgemalen zwarte peper

Deel dit recept

Bereiding

Verhit de olijfolie, harissa, knoflook, komijn en kikkererwten in een pan op matig-laag vuur en laat ze een paar minuten sissen. Voeg het sesamzaad toe en breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur helemaal laag terwijl je de rest van de lunch klaarmaakt.

Meng in een grote kom de bleekselderij, komkommer, sla, kaki en de helft van de kruiden. Knijp de citroen erboven uit, bestrooi met een snufje zout en schep door elkaar.

Verdeel de rest van de kruiden over 2 kommen. Schep de yoghurt erbij en roer door elkaar, waarbij de yoghurt ook de zijkanten van de kom bedekt. Leg de salade erop en maak af met de pittige kikkererwten. Besprenkel met de harissaolie uit de pan. Geef er een lepel bij en val aan.

Geen harissa?
Je kunt de kikkererwten ook een andere smaak geven: probeer sesamolie en sojasaus, of komijn en paprikapoeder.

UIT HET KOOKBOEK

 

Dit recept is afkomstig uit het boek ‘Quick + Slow’ en is geschreven door David Frenkiel en Luise Vindahl.

In dit boek uitgegeven door Uitgeverij Becht, vind je 100% vegetarische recepten geschikt voor drukke momenten (quick) en geschikt voor de momenten wanneer je wat meer tijd hebt (slow). Dit boek is een waardige toevoeging aan de ‘Green Kitchen – reeks’.

Bekijk ook deze recepten