Zoete-aardappelstamppot met zuurkool, noten en gebakken appel

“In dit gerecht zijn de zoete tonen en het zuurtje perfect in evenwicht”.

BEREIDINGSTIJD

< 60 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

500 g kruimige aardappels, geschild en in stukken
zout en peper
500 g zoete aardappels, geschild en in stukken
125 g crème fraîche
25 g boter
0.5 tl kaneelpoeder
1 tl chilivlokken
olie om te bakken
2 rode uien, in dunne halve ringen
1 tl venkelzaad
1 tl gedroogde tijm
1 tl knoflookpoeder
400 g zuurkool, uitgelekt
50 g ongezouten notenmix geroosterd, grof gehakt
1 el citroensap
1 rode appel, klokhuis verwijderd, in partjes gesneden
1 el boter
1 el honing

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 60 minuten1. Doe de kruimige aardappels in een pan met koud water en ½ tl zout en breng aan de kook. Voeg na 10 minuten de zoete aardappel toe en breng opnieuw aan de kook. Kook ca. 10 minu ­ ten verder tot alle aardappels gaar zijn. Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan. Stamp de aardappels met de crème fraîche en de boter tot een grove puree. Breng de puree op smaak met het kaneelpoeder, de chilivlokken en zout en peper.

2 Meng voor de gebakken appel het citroensap door de appel. Verhit de boter in een koekenpan en bak er de appel in tot hij zacht begint te worden. Schenk de honing erbij en bak de appel verder tot hij lichtbruin en gekaramelliseerd is. Haal de appel uit de pan en houd apart op een bord.

3 Voeg een scheutje olie toe aan de koekenpan en fruit er de rode ui ca. 5 minuten in. Voeg het venkelzaad, de tijm, het knoflookpoeder en de zuurkool toe en bak ca. 2 minuten verder. Voeg 2 el water toe, leg een deksel op de pan en laat ca. 5 minuten stoven.

4 Stamp het zuurkoolmengsel door de aardappelpuree en verwarm de stamppot op laag vuur. Serveer de stamppot met de gebakken appel en bestrooi royaal met de geroosterde noten.

Voedingswaarden per portie:
ca. 528 kcal
16 g eiwit
23 g vet
60 g koolhydraten

Dit recept is afkomstig vanuit een samenwerking tussen Foodies Magazine en de Vegetariersbond, en verscheen eerder in ons Lekker Vega Magazine.

Bekijk ook deze recepten