Zomerfruit met Schapenlabne

uit het kookboek ‘Flavour‘, van Yotam Ottolenghi. Dit is de winnende titel in de categorie ‘Buitenlandse Auteurs’ van de 8e editie van de LekkerVega Kookboekverkiezing 2020.

Yotam Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet. Flavour combineert eenvoudige recepten voor doordeweekse avonden met opvallende gerechten voor de ontspannen weekendkok.

Deze uitstalling van het lekkerste dat het seizoen biedt, is heerlijk als licht dessert, maar ook als middelpunt van een brunch. Je kunt zelf labne maken, daarvoor moet je de yoghurt wel ruim 24 uur laten uitlekken, of je kunt het jezelf makkelijk maken door te kiezen voor kant-en-klare labne of yoghurt Griekse stijl waar wat slagroom doorheen is geroerd.

Je kunt zelf bepalen welk zomerfruit jekiest, afhankelijk van wat lekker en niet al te kostbaar is. Je kunt ook minder soorten kiezen, of zomerfruit uit de diepvries gebruiken, zeker als het fruit volgens het recept gepureerd wordt. Je maakt meer olie dan je nodig hebt: bewaar hem in een glazen pot, om overeen salade of kort gekookte groenten te schenken.

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

6 personen

Ingrediënten

900 g schapenyoghurt, of koemelkyoghurt als alternatief
0.5 theel. zout
100 ml goede kwaliteit olijfolie
10 g takjes citroentijm, plus enkele tijmblaadjes extra voor erbij
1 sinaasappel: schaaf er 6 dunne repen schil af
200 g bramen
250 g frambozen
300 g aardbeien, ontkroond, overlangs gehalveerd (of grote exemplaren in vieren)
50 g fijne kristalsuiker
1 limoen: haal er met een fijne rasp 1 theel. schil af, pers er 1 eetl. sap uit
200 g blauwe bessen
150 g kersen, ontpit

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd circa 30 mins (plus koelkasttijd)
Bijgerecht voor 6 personen

Doe de yoghurt met het zout in een middelgrote schaal en roer alles door elkaar. Bekleed een zeef met een stuk kaasdoek dat groot genoeg is om een deel over de rand te laten hangen en zet de zeef op een schaal. Giet de yoghurt in het kaasdoek en sla het overhangende deel over de yoghurt heen zodat deze is bedekt. Zet een zwaar gewicht op het kaasdoek (een paar blikken of potten bijvoorbeeld) en zet de schaal minstens 24 uur (tot 48 uur) in de koelkast om de yoghurt uit te laten lekken.

Zet intussen de olie in een kleine pan met een deksel op halfhoog vuur. Verhit hem rustig 7 minuten, of tot er luchtbelletjes ontstaan. Neem de pan van het vuur, voeg de tijm en sinaasappelschilletjes toe, zet het deksel op de pan en laat de olie infuseren, liefst tot de volgende dag, hoewel het in een halfuur ook wel lukt.

Doe de volgende dag 50 gram bramen, 100 gram frambozen en 100 gram aardbeien met de suiker en het limoensap in de kleine kom van de keukenmachine en pureer alles glad. Doe al het overgebleven zomerfruit met de fruitpuree in een grote schaal en schep alles losjes door elkaar. U kunt het meteen serveren of een paar uurin de koelkast zetten, laat het voor het serveren op kamertemperatuur komen.

Strijk de labne uit over een grote schaal. Schep de saus met fruit eroverheen en bestrooi met de limoenrasp. Sprenkel er 2 eetlepels sinaasappel-olie over met wat sinaasappelschilletjes en de extra tijmblaadjes.

Bekijk ook deze recepten