Zuurgoed (tafelzuur)

Tafelzuur is eigenlijk geen gerecht, maar een traditionele Surinaamse smaakmaker. Je wilt dit ten alle tijden in je koelkast hebben staan. Het is lekker als side dish. Bijvoorbeeld bij rijstgerechten of op een broodje als finishing touch. Bepaal zelf hoe zoet of pittig je het wilt hebben.

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

360 ml water
5 el suiker
0.5 tl zout
190 ml witte azijn
5 pimentkorrels
3 kruidnagels
1 laurierblad
1 madame-jeanette (optioneel)
1 komkommer, in hele of halve plakken gesneden
1 rode ui, in hele of halve plakken gesneden
schone pot van 1 liter inhoud

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten1 Doe alle ingrediënten, behalve de komkommer en ui, in een pan. Breng aan de kook en laat 1 minuut koken tot de suiker is opgelost. Proef dan of je het zoeter of zuurder wilt. Pas aan door azijn of suiker toe te voegen.

2 Doe de komkommer en ui in de pot en overgiet met het hete azijnmengsel. Zorg dat alles onderstaat.

3 Laat minimaal 1 uur in de koelkast staan. Hoe langer je het laat staan hoe meer de smaak zich zal ontwikkelen.

4 Bewaar het zuurgoed maximaal 1-2 maanden in de koelkast

TIPS!

Lekker als bijgerecht bij rijstgerechten of op broodjes.

Na 2 dagen is het zuurgoed nog lekkerder. Maak het dus een paar dagen voordat je het wilt gebruiken.

Je kunt naar smaak meer of minder peper toevoegen.

Je kunt ook wortel toevoegen. Paarse wortel zorgt voor een bijzondere kleur.

UIT HET KOOKBOEK

'Met zijn sprankelende persoonlijkheid en kleurrijke recepten weet Jason als geen ander hoe je van elk diner een feestje maakt. Ik kan niet wachten om uit dit boek te koken!' – Lisa Stel, Lisa goes vegan ‘Eat a rainbow is a piece of cake met dit werkelijk prachtige én originele kookboek van Jason. Vegan eten is voor mij genieten zonder consessies en het ís de toekomst. Vegan soul food overtuigt zelfs de rascarnivoor of kaasverslaafde vaker voor vegan eten te kiezen (en anders zijn ze gek!). De regenboogmaki, rijstnoedelsalade en gemarmerd bananenbrood zijn mijn favorieten. Een must have om op je keukenplank te hebben staan!’ – Nina Pierson, influencer en eigenaar van saladadebarketen SLA 'De prachtige, wereldse gerechten van Jason zijn zo kleurrijk! Dit betekent dat je veel variatie in voedingsstoffen binnenkrijgt én het eten ervan een feestje is. Enjoy!' – Rens Kroes, kookboekenauteur en blogger Vegan soul food, beter laat de kleurrijke keuken van Jason Tjon Affo zich niet omschrijven. In dit prachtige kookboek deelt Jason, bekend van The Indigo Kitchen, zijn allerbeste veganistische recepten. Door de natuurlijke kleurstoffen zijn de gerechten een feest voor het oog en dankzij Jasons multiculturele afkomst hebben ze ook een tropisch tintje. Denk aan traditionele pom, een kruidige cassavesoep of een troostrijke rijstbowl in Japanse stijl. En wat dacht je van een broodje pikante sticky tempeh of een kom verwarmende havermout met blauwe bessen en bakbanaan? Allemaal vegan, gezond en superlekker!

Bestel het boek hier!

Bekijk ook deze recepten