Vegetarische hutspot met geroosterde peen en hachee van jackfruit
In de koude maanden zijn dit wel heel fijn stamppot-recepten. Daar word je toch weer warm van?!
Qua voedingswaarde is stamppot een relatief voedzame maaltijd. En ook een betaalbare, waarmee je eindeloos kunt variëren.
Of je worst lust
Als je gewone stamppot maakt, kan je er ook plantaardige worst bij serveren. Wij hebben de beste moderne worsten op een rij gezet.
Wat is stamppot?
Een stamppot is een traditioneel Nederlands gerecht dat bestaat uit (gestampte of geprakte) diverse onderdelen, meestal groenten en aardappelen. Vaak geserveerd met jus en (rook)worst of ander vlees, maar gelukkig zijn er inmiddels volop vegetarische en plantaardige alternatieven verkrijgbaar voor een eigentijds en lekker stamppotje. Comfort food op z’n best, met name in herfst en winter.
Qua voedingswaarde is stamppot een relatief voedzame maaltijd. En ook een betaalbare, waarmee je eindeloos kunt variëren. Tegenwoordig heb je ook diverse ‘fusion’ varianten in stamppotten, bijvoorbeeld met lekker veel kerrie en peper, kruiden of met sambal erdoor. Ook zien we steeds vaker een vega(n) burger of ragout er naast liggen, in plaats van de worst.
Waar eet men stamppot en hoe is deze ontstaan?
Ook Vlamingen zijn gek op hun ‘stoemp’ zoals zij het in Vlaanderen noemen. En ook de Duitsers in met name het Rijngebied consumeren flink wat stamppot.
Het gerecht heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in de 16e eeuw, toen de aardappel in Nederland werden geïntroduceerd. Deze werden meegebracht vanuit Zuid- Amerika, waar ze al eeuwen werden verbouwd door de oorspronkelijke (inheemse) bevolking.
In de 18e eeuw echter begon de aardappel pas echt een belangrijke rol te spelen als voedselbron, en werd het ook steeds meer verbouwd door boeren. Ze waren relatief gemakkelijk te verbouwen (en dus ook goedkoop), waardoor het voor veel mensen beschikbaar was en op tafel kwam. Stamppot was toentertijd een eenvoudig en voedzaam gerecht dat heel gemakkelijk gemaakt kon worden van aardappelen en andere ingrediënten die makkelijk voorhanden waren.
Soms wordt stamppot ook weleens hutspot genoemd. Dat komt omdat men van oudsher vaak in de ene pan de inhoud ging ‘husselen’ en in een andere pot de inhoud ging ‘stampen’. Het woord hutspot is ouder dan het woord stamppot en stamt waarschijnlijk uit de 20e eeuw.
Is stamppot gezond?
Dat hangt van de ingrediënten af. Wanneer je kijkt naar een traditionele stamppot met bijvoorbeeld alleen aardappel, boerenkool en uitjes dan is de stamppot zeer zeker gezond, bevat het diverse vitaminen, mineralen en vezels en zitten er relatief niet persé heel veel calorieën in.
Gebruik je vervolgens ook melk (in plaats van water) om de stamppot mee te stampen en wat (room) boter, dan krijgt de stamppot alweer wat meer calorieën. Het ligt aan je leefstijl of dat gezond voor je is.