Avondeten

Wereldburger

wortelDit gerecht is lekker bij de warme maaltijd of als lunchgerecht. Ook favoriet bij kinderen als hapje in de broodtrommel mee naar school!

Bereidingstijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 10 stuks
Voor kinderen van 4-12

Ingrediënten

  • 150 g wortel
  • 150 g belegen kaas
  • 100 fijne havervlokken
  • 1 ei
  • 1/2theel. peper
  • 1 theel. tijm
  • 1 theel. peterselie
  • tarwemeel (om te wentelen)
  • roomboter

Schil en rasp de wortel fijn. Rasp de kaas fijn. Vermeng de wortel en kaas met de vlokken, het ei en de kruiden. Kneed alles goed door elkaar en laat dit 15 minuten rusten. Vorm er burgers van en wentel ze door het meel. Bak de burgers in een koekenpan, in de roomboter, aan beide kanten in 10 minuten bruin. Niet te veel schuiven. De vlokken moeten een beetje garen en de kaas moet gesmolten zijn.

Aardappel-worteltortilla’s

afbeeldingLeuk bijgerecht bij de warme maaltijd, goed te combineren met een salade en gestoomde groenten. Ook leuk als lunch of borrelhapje.

Bereidingstijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 4-6 porties
Voor kinderen van 4-12

Ingrediënten

  • 3 aardappelen van gemiddelde grootte
  • 1 winterpeen
  • 2 uien
  • 6 eieren
  • peper
  • zout
  • 1 theel. paprikapoeder
  • een flinke scheut olijfolie
  • een metalen of siliconen muffinvorm

Verwarm de oven voor op de maximale stand. Schil de aardappelen en wortel en snijd ze in stukken van ongeveer een halve centimeter. Schil de uien en snijd ze grof. Meng aardappelen, wortel en ui in een ruime kom. Roer de eieren los en voeg peper, zout en paprikapoeder toe. Verhit de olie en bak hierin de groenten even aan. Laat ze uitlekken, even afkoelen en voeg dan het eimengsel toe. Doe een laagje olie in een muffinvorm en schep er de vulling in tot net iets onder de rand. Bak dit in de oven op 225 °C in 20 minuten gaar en stevig. Warm opdienen.

Als je eens iets anders wilt, kun je je natuurlijk uitleven met kruiden en knoflook.
 

Meer recepten

afbeeldingDe recepten komen uit de Kleine Vegetariër, een boek speciaal voor veggiemama's. Dit boek is te bestellen in de webshop.

Spaanse pizza

De hoeveelheden zijn voldoende voor een bakplaat. Het maïsmeel (géén maïzena) zorgt ervoor dat het deeg wat knapperig wordt.
De combinatie van spinazie, pijnboompitten, rozijnen en munt wordt in Catalonië veel gebruikt. Deze manier van spinazie eten is bij veel kinderen geliefd. Bij volwassenen trouwens ook.

Bereidingstijd: 25 minuten + 20 minuten bakken
Hoeveelheid: 4-6 porties

Ingrediënten

  • 200 g gebuild meel
  • 100 g maïsmeel
  • 11 g gist
  • 2 dl lauwwarm water
  • 2 eetl. olie
  • 500 g verse spinazie
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 40 g pijnboompitten
  • 80 g rozijnen
  • 3 eieren
  • 1 takje munt
  • 2 takjes peterselie
  • peper
  • zout
  • 150 g oude kaas

Maak een soepel deeg van meel, gist, water en olie. Laat dit 20 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 225 °C. Blancheer intussen de spinazie en laat deze goed uilekken. Schil en snipper de ui, maak de knoflook schoon en pers deze. Fruit de ui in olijfolie bruin en voeg de pijnboompitten toe. Pas op voor verbranden. Laat de rozijnen even wellen.

Rol het deeg zo dun mogelijk uit en bekleed een ingevette bakplaat (circa 40 x 40 cm) hiermee. Heb je een kleinere bakplaat, neem dan de helft van het deeg. Rangschik de spinazie, het uimengsel en de rozijnen erop. Maak een mengsel van eieren, knoflook, munt, peterselie, peper en zout. Giet dit over de pizza. Rasp de kaas en strooi deze erover. Bak de pizza in 15-20 minuten gaar.

Extra: vind je rozijnen bij een hartig gerecht niet lekker? Vervang ze door stukjes paprika of tomaat. Heb je geen munt bij de hand? Neem dan een extra takje peterselie.