Voor de dieren

Veggiemama Carla

Moeder van twee (10 en 12 jaar)
Rond afbeeldingmijn 22e ben ik gestopt met vlees eten. Uit overtuiging dat het dierenleed dat achter het eten van vlees zit, mij het niet waard was. En nog steeds niet is, hoewel er tegenwoordig wel prima en verantwoord biologisch vlees te koop is.
Ook mijn kinderen hebben van meet af aan geen vlees gegeten. Het is makkelijker ergens niet aan te beginnen dan ergens mee te moeten stoppen. Natuurlijk zijn ze vrij om vlees te eten als ze dat zouden willen, maar ik zal ze dan wel wijzen op het dierenleed. Gelukkig hebben ze er totaal geen behoefte aan en zijn ze er trots vegetariër te zijn. Waar ik op mijn beurt weer trots op ben.

Vee-industrie

afbeeldingPlofkippen zitten soms met honderdduizenden in een stal. Na 6 weken zijn ze ruim 2 kilo en wordt de plofkip uit zijn lijden verlost. Hij kan dan amper meer lopen en zakt (bijna) door zijn poten. De plofkip is maar 1 voorbeeld van hoe dieren leven in de vee-industrie. Varkens kunnen zich ook nauwelijks bewegen en runderen hebben alles behalve een prettig leven. Als jij en je kind vegetarisch eten zijn er minder dieren nodig in de intensieve vee-industrie.


 

Milieu

afbeeldingVroeger had een boer wat dieren en wat land. De mest van de dieren ging op het land en zo bleef de kringloop gesloten. Nu zitten de dieren bij elkaar gepropt op industrieterreinen en worden de monoculturen in de landbouw bemest met kunstmest. Dit zorgt voor een enorm mestoverschot en veel verzuring van de grond. Elk dier dat niet wordt gegeten, scheelt een hele hoop mest. En dat is goed voor het milieu en de biodiversiteit.

Aantal dieren

afbeelding500.000.000.000 dieren worden er elk jaar in Nederland geslacht. Een immens aantal. Een Nederlander eet in zijn leven gemiddeld 727 dieren. Elke dag dat je geen vlees eet spaar je een (deel van een) dierenleven. Hoe eerder je begint met vegetarisch eten hoe lager het aantal dieren voor jou en je kind zal zijn.

Biologisch wel goed?

afbeeldingMaar wat is er dan mis met biologisch vlees? Los van de milieuvervuiling, die ook biologisch vlees met zich meebrengt, hebben ook die dieren geen geweldig leven. Vaak hebben ze iets meer ruimte en worden ze iets beter verzorgd, maar alsnog wordt hun leven al heel vroeg beëindigd om geslacht te worden. Daarnaast zijn deze dieren vaak van dezelfde doorgefokte rassen als in de vee-industrie met alle genetische problemen van dien. Een dier uit de biologische veeteelt heeft inderdaad een iets minder slecht leven, maar of dat nou genoeg is om het dier op te eten?