Voor de toekomst en het milieu

Veggiemama Yvonne

Moeder van 2 dochters (17 en 20) en managementassistente

afbeeldingIk ben Yvonne en veggiemama omdat ik het heel belangrijk vind om bij te dragen aan een beter milieu.
Als meerdere mensen zouden besluiten om vaker het vlees te laten staan, zou er minder mestoverschot zijn en dus ook minder zure regen.
Het graan dat nu verbouwd wordt voor voedsel voor dieren zou direct als voeding kunnen worden verwerkt voor mensen.
Door de overbevissing trekken sleepnetten de zeebodem en het koraal kapot.

Omdat ik het heel erg vind om hieraan mee te werken, ben ik blij dat ik al vanaf mijn 13e vegetariër ben. Ik heb 2 dochters, 17 en 20 jaar oud en beiden hebben in hun leven nog geen dier gegeten.

 

Klimaatverandering

afbeeldingHet klimaat verandert. Doordat we te veel broeikasgassen uitstoten warmt de aarde op en zullen sommige plaatsen te maken krijgen met droogte en andere met overvloedige neerslag. Hierdoor zullen er voedseltekorten komen en zal voedsel duurder worden. Tevens neemt de kans op natuurrampen toe. 18% van de uitstoot van broeikasgassen (de veroorzaker van de klimaatverandering) komt door de veeteelt. Een veggiemama zorgt dus voor een beter klimaat voor haarzelf en haar kind.


Voedselverdeling

afbeeldingHongersnoden en stijgende voedselprijzen. Dat lees je steeds vaker in de krant. Je zou bijna denken dat er te weinig voedsel is om iedereen eten te geven. Dat klopt echter niet. We gebruiken het voedsel alleen inefficiënt. Voor de productie van vlees heb je veel meer land nodig dan voor vegetarisch eten. Als we minder vlees eten, blijft er dus meer voedsel over voor anderen en dan nemen de voedselprijzen ook af.

Water

afbeeldingVan de 100.000 liter water die nodig is voor de productie van 1 kilo rood vlees, kun je 2 jaar lang douchen. Vlees eten kost liters water. Iemand die vegetarisch eet gebruikt in een jaar evenveel water als iemand die een maand vlees eet. Water wordt steeds schaarser en op veel plaatsen is een watertekort. Minder vlees eten draagt eraan bij dat er genoeg drinkwater is voor iedereen. Als veggiemama mag je dus gerust een extra glaasje water nemen.

Ontbossing

afbeeldingVeevoer komt niet alleen uit Nederland. Vooral veel soja wordt gebruikt om vee te voeden. Om deze soja te kunnen verbouwen zijn en worden veel oerwouden en bossen gekapt en vervangen door monoculturen van soja. Als je minder vlees eet is er ook minder soja nodig voor veevoer (zie hierboven bij voedselverdeling). Daarnaast komt de soja die voor vegetarische alternatieven wordt gebruikt meestal uit duurzame sojaplantages. Vaker vegetarisch eten zorgt dus dat de longen van de wereld gespaard worden.