Wat is seitan precies?

Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit. Seitan komt uit Japan waar het al honderden jaren op traditionele wijze wordt bereid. Seitan wordt gemaakt van tarwemeel en water. Door het deeg steeds uit te spoelen blijft het tarwe-eiwit, de gluten, achter. De glutenmassa wordt in water of (vegetarische) bouillon gekookt tot een product met een sponzige structuur en een hartige smaak. 
 

Waarom is seitan een goede vleesvervanger?

Nou, het zit boordevol eiwitten (20-25%), wat het perfect maakt voor vegetariërs en vleeseters die op zoek zijn naar afwisseling. Met een rijke smaak en tal van bereidingsmogelijkheden, is seitan een veelzijdige toevoeging aan elke keuken. Het eiwitgehalte van seitan bedraagt 20-25 procent. En seitan bevat voldoende ijzer. 

Je moet het overigens niet elke dag eten. Want seitan bevat géén vitamine B12 en te weinig vitamine B1. Het is daarmee voedingskundig géén volwaardige vleesvervanger.
En, het is ongeschikt voor mensen met een glutenallergie. 
 
Dit is waarom Seitan perfect op de zomerse BBQ past

De Hemelse Vleesvervanger uit het Verre Oosten. Dit mysterieuze ingrediënt uit het land van de rijzende zon is niet alleen een vleesvervanger; het kan een ware smaakexplosie zijn.  Stel je voor: een zachte deegbal van tarwemeel en water, gekneed tot in perfectie. Maar dan gebeurt er iets magisch. Door het grondig te wassen, worden de gluten geactiveerd en komt een stevige, veerkrachtige massa tevoorschijn. Dit is seitan, het vlees van de tarwe.  Als je die marineert en op de BBQ legt. Niet normaal lekker… 


Tips en recepten met seitan:

Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of een beginnende keukenprins(es), er zijn eindeloze mogelijkheden met seitan. Van roosteren en bakken tot marineren en grillen, de enige limiet is je eigen creativiteit. Ontdek nieuwe recepten en bereidingstips en laat je smaakpapillen verwennen!
 

Waar is seitan te koop?

Je kunt seitan kant-en-klaar kopen. Het is zowel verkrijgbaar in de koeling als in potten in de biologische winkel. In sommige beter gesorteerde supermarkten zijn ook potten seitan te kopen, meestal in een speciaal vak met biologische producten. Je vindt seitan dus ook gewoon bij de Albert Heijn en de Jumbo. 
 

Zelf seitan maken:

Seitan kun je zelf ook maken van meel (veel werk) of glutenpoeder (iets minder werk)

De snelste manier om zelf seitan te maken is door glutenpoeder met water te mengen en vervolgens een uur zachtjes in bouillon te koken. Als je een minder stevige seitan wilt, dan kook je hem langer. Door een andere bouillon te gebruiken, kun je de seitan een andere smaak geven.

Vanaf de basis: je kunt seitan ook maken van bloem. Dit is een wat ingewikkelder proces. Hoe je dit kunt doen zie je in het filmpje hieronder:
 

 

Is seitan glutenvij en gezond ? 

  • Seitan is gemaakt van de gluten van tarwe. Het is dus niet glutenvrij. Glutenintolerantie of glutenallergie? Gebruik dan geen seitan, maar een andere eiwitbron.
  • Seitan bevat veel eiwit en ijzer, maar geen B-vitamines. Zorg dus dat je die via andere ingrediënten of maaltijden binnen krijgt voor een gezond menu.

Overige tips:
  • Seitan kun je roosteren, bakken, paneren en grillen. Lekker op bbq! 
  • Je kunt seitan kopen die al een smaak heeft of seitan die je zelf nog moet marineren. Je kunt hier bijvoorbeeld onze basismarinade voor gebruiken. Zorg wel dat je op tijd begint, want de marinade moet 3 uur intrekken.
  • Je kan van seitan burgers maken, maar je kunt het ook in stukjes snijden (bijvoorbeeld voor stoofpotten, zoals onze seitanstoverij) en roerbakken of met de keukenmachine/blender fijnmalen tot gehakt.
  • Bij de toko kun je  allerlei "nepvlees" (mock meat) producten van seitan kopen: Van mock shrimps (nep garnalen) tot mock duck (nep eend).

 

Vaker vega? Doe een gratis veggie challenge!

Samen met familie, een buur of collega: doe mee aan één van de - gratis - LekkerVega Challenges.., bijvoorbeeld de 'Budget'-versie. Lekker, gemakkelijk en gezond, inclusief tips en boodschappenlijstjes.
En je kunt starten wanneer je wilt.