Interview, Lotte en Mees vertellen.

lotte n mees vegakids

Hoe is het idee voor Vegakids ontstaan?

Omdat we het leuk vinden om andere kinderen te vertellen over onderwerpen waar we zelf al best veel vanaf weten. Er wordt ons veel gevraagd over ‘vegetarisch eten’ en ‘vegetariër zijn’; we zijn zelf al ons hele leven vegetariër! We hebben verschillende ideeën bedacht, waaronder een website. Met deze website willen we in ieder geval laten zien dat het ‘niet ingewikkeld is’, wat soms wel gedacht wordt, maar juist gezond en lekker!

 

Waar komt jullie keuze voor vegetarisch eten vandaan?

Onze ouders hebben ons vanaf onze geboorte geen vlees laten eten, omdat we nog niet in konden zien wat vlees precies is. Vanaf ons 8ste jaar mochten we zelf kiezen of we vegetariër wilden blijven of dat we toch vlees wilden gaan eten. We hebben er allebei voor gekozen om vegetariër te blijven. We zijn het namelijk eens met onze ouders: ‘het eten van vlees is zielig voor de dieren die daarvoor gefokt en geslacht moeten worden’.
Meer vegetariërs betekent een stuk minder slachtdieren in veel te kleine hokken. Het helpt ook al als meer mensen biologisch vlees gaan eten. Deze dieren hebben wel een gelukkiger leven, maar belanden uiteindelijk ook op het bord… Het mooiste is als iedereen vegetariër wordt! Dit scheelt een hoop problemen met supermarkt- en fastfoodketens (denk aan de ‘plofkip’ en ‘verstopt paardenvlees’) en allerlei ziektes.


Hoe bevalt het om vegetarisch te eten?

Dit bevalt ons heel goed. Er is voor bijna al het vlees een vleesvervanger beschikbaar. Vegahamburgers, vegakipstukjes en vegagehaktballetjes. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. We gaan ook gewoon uit eten, want veel restaurants hebben meerdere vegetarische gerechten op de menukaart staan. Onze favoriete gerechten zijn vegetarische lasagne (Lotte) en vegetarische spinazietaart (Mees). Hierin kun je vleesvervangers verwerken, zoals vegagehakt of vegaknakworstjes, maar je kunt het ook weglaten en uitbreiden met bijvoorbeeld noten of iets anders.
Wat soms wel lastig is, zijn vragen als: ‘Waarom ben je vegetariër?’ en ‘Waarom ga je niet gewoon vlees eten?’ Dan zeggen wij: ‘Elke vegetariër is er één die bijdraagt aan een betere wereld!’.

     

Wat is het grootste voordeel van vegetariër zijn?

We voelen ons gewoon goed bij het idee om vegetariër te zijn. We zijn er ook heel trots op dat we in ons hele leven nog nooit vlees hebben gegeten én dat we anderen kunnen inspireren. Het is gezond en goed voor het milieu, maar het belangrijkste voor ons is dat het goed is voor de dieren.

 

Wat raden jullie andere kinderen aan die nadenken over dit onderwerp?

We raden deze kinderen aan om het gewoon te proberen. Al probeer je het een week, je komt er dan tenminste achter of het wat voor je is. Je kan gewoon aan je ouders vragen of ze een vleesvervanger voor je klaar willen maken. Dat is lekker en makkelijk!
Als laatste willen we dit nog kwijt. We vinden dat kinderen niet gedwongen moeten worden door hun ouders om ‘vlees te eten’ of om ‘vegetariër te worden’. Kinderen moeten daar zelf over nadenken, dan is het hun een eigen bewuste keuze.