Tempé

Ontdek de veelzijdigheid van tempé (tempeh) in de vegetarische en vegan keuken

 
Wat is tempé of tempeh eigenlijk?

Tempé (ook wel tempeh) wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het heeft een veel meer uitgesproken smaak dan tofu. Dat komt door de fermentatie.
 

Wat is de voedingswaarde van tempé?

Tempé is net als tofu eiwitrijk, én bevat ook nog 's veel vezels en B-vitaminen (maar geen B12). 
 

Waar is tempeh te koop?

Tempé koop je bij biologische winkels, toko’s of bij de gewone supermarkt (zoals deze bij Lidl). De kwaliteit verschilt wel, en ook smaken verschillen natuurlijk. 


Tempeh blokjes gemarineerd als sate
Foto: Unsplash - Ella Olsson
 

Tips & trucs voor het bereiden van heerlijke vega maaltijden met tempé

Met een goede marinade, lekkere dressing of de juiste kruidenmix kun je van tempé een heerlijke maaltijd maken.
Met tempeh kan je eindeloos variëren. 
  • Tempé kun je bakken, frituren, wokken, stoven of stomen.
  • Je kunt tempé in allerlei verschillende soorten gerechten gebruiken, zowel in koude als warme gerechten. Je kunt tempé echter beter niet rauw eten.
  • Je kunt tempé in stukjes snijden en bakken, wokken of frituren, als plak bakken in de oven of verkruimelen en krokant bakken. Je kunt ook de tempé in blokjes snijden en een paar minuten stomen en vervolgens in een salade verwerken.
  • Tempé moet in de koelkast bewaard worden en moet na opening binnen een paar dagen worden gebruikt.
  • Tempé kun je ook invriezen, dan is het langer houdbaar.
     

Kan je tempeh ook rauw eten?

Nee. Rauwe tempeh consumeren is niet verstandig.