Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Speurneus

Er zijn ook producten waar ‘verstopt vlees’ in zit. Je ziet en proeft het niet, maar het is er wel. Het zijn niet-zichtbare dierlijke ingrediënten. Ze zitten bijvoorbeeld in zoete en hartige lekkernijen, zoals chips, drop, jam, kaas, koekjes, sausjes, snoepjes en toetjes. Ga maar eens als een echte speurneus kijken of er ‘verstopt vlees’ in jouw eten zit! We nemen drie soorten voor je onder de loep: E-nummers, stremsel (kazen) en gelatine (snoepjes en toetjes).

E-Nummers

E-nummers, speurneus, supermarktOm allerlei redenen worden E-nummers aan producten toegevoegd, bijvoorbeeld voor de kleur, smaak of houdbaarheid. Ze worden ook wel toevoegingen of additieven genoemd en worden gemaakt van kunstmatige stoffen, planten en soms van dieren. Al deze toevoegingen worden gemaakt in een fabriek of laboratorium. 

Stremsel (kazen)

kaas en stremsel
De meeste kazen zijn niet vegetarisch, want er zit dierlijk stremsel in.
Gelukkig is er ook vegetarische kaas!

G

Gelatine (snoepjes en toetjes)

snoepjes met en zonder gelatineIn sommige snoepjes en toetjes, zoals drop en pudding, zit gelatine. Gelatine is een verdikkingsmiddel en maakt snoepjes en toetjes stevig. Het wordt onder andere gemaakt van bot en huid van koeien en varkens. Maar gelukkig kan het ook vega.

Productranking

productrankingOp de website van de Vegetariërsbond vind je de Vegetarische Productranking waarin je kunt zien of een product vegetarisch is of dat het stiekem ‘verstopt vlees’ bevat.