Speurneus

Er zijn ook producten waar ‘verstopt vlees’ in zit. Je ziet en proeft het niet, maar het is er wel. Het zijn niet-zichtbare dierlijke ingrediënten. Ze zitten bijvoorbeeld in zoete en hartige lekkernijen, zoals chips, drop, jam, kaas, koekjes, sausjes, snoepjes en toetjes. Ga maar eens als een echte speurneus kijken of er ‘verstopt vlees’ in jouw eten zit! We nemen drie soorten voor je onder de loep: E-nummers, stremsel (kazen) en gelatine (snoepjes en toetjes).

 

E-Nummers

E-nummers, speurneus, supermarktOm allerlei redenen worden E-nummers aan producten toegevoegd, bijvoorbeeld voor de kleur, smaak of houdbaarheid. Ze worden ook wel toevoegingen of additieven genoemd en worden gemaakt van kunstmatige stoffen, planten en soms van dieren. Al deze toevoegingen worden gemaakt in een fabriek of laboratorium. 

Stremsel (kazen)

kaas en stremsel

De meeste kazen zijn niet vegetarisch, want er zit dierlijk stremsel in.
Gelukkig is er ook vegetarische kaas!


G

Gelatine (snoepjes en toetjes)

snoepjes met en zonder gelatine

In sommige snoepjes en toetjes, zoals drop en pudding, zit gelatine. Gelatine is een verdikkingsmiddel en maakt snoepjes en toetjes stevig. Het wordt onder andere gemaakt van bot en huid van koeien en varkens. Maar gelukkig kan het ook vega.

Product keurmerk

product keurmerkOp de website van de Vegetariërsbond staat informatie over het Product keurmerk. Het is bij producten met het V-keurmerk niet meer nodig om ingrediëntenlijst te lezen: het product is dan gegarandeerd vegetarisch of veganistisch.